Tesa Genserer

Zapad u jednoj slici: Ko nam nameće sankcije, ko nam nameće vrijednosti

  • 08.07.2024. 17:49

Kada neko spomene zapadne vrijednosti, pred očima treba da ima sliku Tese Ganserer. On ili ona je oličenje međunarodne pravičnosti i prava, vrijednosti i normalnosti.

Markus ili Tesa Genserer je njemački političar, član Bundestaga i prva transrodna žena u njemačkoj politici. Politička karijera nije dobila željeni zamah, pa se 2019. godine do tada Markus predstavio kao Tesa, a ubrzo nakon toga kao transrodna osoba, dobio je mandat u Bundestagu.

Mediji u Njemačkoj su izbors Tese Ganserer uporedili sa bajkom Hansa Kristijana Andersena o golom caru: "Opet je čitav narod zagledan u srednjovječnog čovjeka koji se oblači kao prostitutka. Ponovo se narod iz straha da će biti označen kao mizantrop pretvara da vidi lijepu, emancipovanu političarku".

Upravo je iz Njemačke u Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija došla ideja o rezoluciji o Srebrenici. U Njemačkoj se raspreda o sankcijama za srpske političare, tu se kroji dio međunarodne politike. Upravo Tesa Grnserer na najslikovitiji način predstavlja licemjernu zapadnu politiku.

Dok drobe i medijskoj slobodi istovremeno uvode medijima sankcije. Sliku elitističkog licemjerja vidjeli su i Nijemci. O pravima žena i ženama u politici pričao je muškarac obučen u ženu.


Njemačka Zelena stranka izabrala je transidentifikovanog člana parlamenta, Tesu Ganserer da govori na događaju na kome se naglašavaju žene u politici.

Pratite nas i putem Vibera