Ministar finansija i trezora

Amidžić: BiH ekonomski neodrživa, FBiH da prihvati dejtonski okvir

  • Izvor: SRNA
  • 08.05.2024. 22:13

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara BiH Srđan Amidžić izjavio je da je BiH ekonomski neodrživa zemlja i da se bori za milijardu obećanih iz pretpristupnih fondova ЕU.

"Podsjetiću da imamo više od 700 miliona KM na računima, što su sredstva koja su u oba entiteta izdvojena za puteve, energetski sistem i mrežu i unapređenje komunikacija, ali da nema glasa iz Federacije BiH (FBiH) da ta sredstva budu podijeljena", rekao je Amidžić.

Nažalost, kaže Amidžić, nekome je važnije da li će nabaviti helikopter i u javnosti plasirati bombastične izjave o navodnim vojnim kampovima u Republici Srpskoj.

On je ukazao da Republika Srpska želi svoju samostalnost, ali prihvata dejtonski okvir BiH, što mora da učini i FBiH.

"Pokušaj nametanja rezolucije o Srebrenici je najveći napad na srpski narod"

Nijedan potez iz Srpske nije bio stvar nepromišljene političke akcije, već reakcije na potez koji je povukao OHR, neka od ambasada ili kolege iz FBiH", rekao je Amidžić za RTRS.

On je istakao da iz FBiH moraju da prihvate da Republika Srpska ne može da nestane, da Srpska štiti svoje interese i predstavlja jedinstven ekonomski prostor.

Amidžić je rekao da FBiH mora da prihvati dejtonski okvir BiH, jer ukoliko žele da nešto nameću time guraju Republiku Srpsku iz BiH, dodajući da u tom kontekstu postoji uporno nastojanje da od Savjeta ministara naprave vladu, što Savjet to nije.

Kalabuhov: Struktura BiH može se modifikovati samo voljom i dijalogom građana BiH

Kalabuhov: Struktura BiH može se modifikovati samo voljom i dijalogom građana BiH

On je naveo da u Savjetu ministara nerijetko preovladavaju politički interesi, što je slučaj i prilikom odlučivanjem, u čemu se ogleda sav besmisao BiH.

Amidžić je istakao da ministri iz Republike Srpske u Savjetu ministara imaju jasno definisane stavove, dok je kod kolega iz FBiH prisutno mišljenje stranog faktora.

Kada je riječ o ispunjavanju obaveza na evropskom putu BiH, Amidžić je podsjetio da je postignut dogovor sa partnerima iz FBiH do momenta dok nisu obavili par telefonskih poziva u kojima im je rečeno da se vrate na početne pozicije.

Pratite nas i putem Vibera