Kočićev zbor

Zbor na Manjači na staroj lokaciji

  • Izvor: ATV
  • 22.08.2024. 19:46

Šatori podignuti, kablovi za struju razvučeni, stolovi postavljeni, zatežu se posljednji detalji na zborištu na Manjači. I Bavrlići iz Sitnice pripreme privode kraju. Pričaju da tri i po decenije ne propuštaju zbor u Stričićima.

„Mi smo pripremili oko 3.000 mjesta može stati pod naš šator. Gostuje nam Ćana petak veče, Goci Ristić, Dragan Šipka, Gavro bend. Piće se hladi, jaganjci se sutra kolju, pripremaju, pecane dovozimo, drva spremamo“, kaže nam  Miloš Bavrlić iz Sitnice.

Pod šatorom Mileve Malešević iz Čađavice glancali su se stolovi i mesarski kutak, frižideri punili pićem, širile zastave za dobrodošlicu. Nastoje da sve bude spremno do sutra ujutru. 

"Mnogo je obaveza, mnogo je posla, mnogo je priprema, u tom smo poslu, radimo taj posao i znači nam, naročito kada je ovako lijepo vrijeme. Onda nam se mili sve“, navodi Mileva Malešević iz Čađavice.

Ugostitelji kažu da će cijene biti kao i prošlogodišnje. Ove godine neki od njih požalili su se da su teže došli do radnika. 

 „Cijene su kao prošle godine, sve je isto, mada je malo radna snaga skuplja, potrudićemo se da se prilagodimo svima da bude dostupno. Mislim na konobare, mesare, ovako uopšte fizička radna snaga. Nema ko da radi, problem je radna snaga. Dnevnica je oko 150 maraka“, rekao je Dragan Višekruna iz Goleša.

Do prije nekoliko sedmica atmosfera u Stričićima bila je dovedena do usijanja. Vrcale su varnice na relaciji mještani i gradonačelnik Draško Stanivuković. Gradonačelnik je imao plan da zbor i zborište izmjesti na livadu, doduše tuđu, dalje od centra Stričića. Na molbu i insistiranje mještana organizaciju je preuzelo Ministarstvo prosvjete i kulture. Gradonačelnik sada žali što je grad izbačen iz cijele priče. 

„Na organizacioni odbor nisam pozvan ja kao gradonačelnik, oni su sami birali dva čovjeka iz grada koja će uzeti“, izjavio je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

Zbog političkih smicalica i zavrzlama, neće ove godine u Stričiće ni Baja Mali Knindža. Neko se povukao, neko nekoga nadigrao. Zbora će, tamo gdje su lokalci htjeli, na kraju biti, ali tenzija nije moralo da bude. Oni kojima ubuduće padne na pamet da tradiciju urušavaju kojekakvim idejama, samo bi trebalo da se zapitaju: Šta bi na to sve rekao Petar Kočić?!

Pratite nas i putem Vibera