Pobunili se mještani i vlasnica zemljišta

Stanivuković pravi zborište na privatnoj zemlji

  • Izvor: ATV
  • 12.07.2024. 19:27

Novo zborište za Kočićev zbor, ali na privatnoj livadi, dalje od samog centra Stričića, to je namjera gradonačelnika Draška Stanivukovića. Pobunili su se mještani i vlasnica zemljišta.

Jasminka Krivokuća tvrdi da je zemljište u vlasništvu suprugove porodice od 1975. godine, ali da kupoprodajni ugovor nije proveden katastarski. Ostali su u čudu kada su saznali da se zemljište vodi na Zavodu za izgradnju. 

"Ja sam juče došla, pokušala upozoriti gospodu, gdje vam je dokaz da ste vi vlasnici, na osnovu čega? Ja imam ugovor kupoprodajni sad sam pokazivala. Imam originalni ugovor iz 75. godine gdje smo kupili. Pitam ekipu iz grada, gradske uprave, Draška Stanivukovića - dokažite mi na osnovu čega ste vlasnik, kako ste kupili, od koga ste kupili?", kaže Jasminka Krivokuća, snaha vlasnika zemljišta.

"Imamo situaciju da vlasnici zemljišta nude besplatnu drugu lokaciju da ovo poljoprivredno zemljište ostane u onom obliku u kojem jeste a to je poljoprivredno zemljište i da im ne uzurpiraju, ali nažalost vidim da ni predstavnici gradske uprave koji su ovdje a i izvođač ne mare za takvu vrstu dopisa i usmenih apela", kaže Ljubo Ninković, predsjednik Skupštine grada Banjaluka. 

Krivokuće najavljuju tužbu protiv Stanivukovića i grada. 

On tvrdi da je zemljište gradsko. Namjera im je, kaže Stanivuković, da izbjegnu ucjene vlasnika zemljišta na čijim parcelama se odvija dio manifestacije i naprave trajni objekat za zborovanje. 

"Naša ideja je da upravo na gradskoj zemlji, jer po svim papirima grada i našeg odsjeka za pravna pitanja, katastra, i RUGIP-a ta zemlja pripada gradu. Zamislite šta je tu loše da grad Banja Luka napravi Kočićevo zborište, ništa", kaže gradonačelnik Banjaluke.

Gradonačelnik će uništiti zbor i višedecenijsku tradiciju kažu mještani. Svake godine zborske svečanosti se, kažu, malo po malo pomjeraju iz centra Stričića.

"Apelujemo na gradonačelnika da se dozove pameti da sjedne sa savjetom mjesne zajednice koji predstavljaju mještane mjesne zajednice da sjedne s nama da razgovaramo. Nismo mi protiv da se napravi stalna arena, ali da se napravi tamo gdje je najbolje za ovaj kraj, a ne za inate pojedinaca", kaže Rade Božić, predsjednik Savjeta MZ Stričići. 

Posljednje četiri godine Kočićevom zboru prethodilo je nekoliko i sedmica prepucavanja i nesuglasica gradonačelnika Stanivukovića i mještana Stričića. Svaka strana  Kočićev zbor i zborovanje vidi na svoj način.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Putuj, probaj, zavoli (R)

    '‘Putuj, probaj, zavoli (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.