Cvekla je ljekovito povrće koje podstiče razmjenu materija i poboljšava funkciju jetre.
Posjeduje velike količine vitamina C, karotena, vitamina B1 i B2, kao i minerala: kalijuma, natrijuma, kalcijuma, fosfora, gvožđa, sumpora i joda. Ako ste vegetarijanac, ona je idealna za vašu ishranu jer sadrži kobalt, koji učestvuje u stvaranju vitamina B12, koji vegetarijanci ne unose u dovoljnim količinama.
U slučaju da imate problema s kamenom u bubregu ili osteoporozom, ne pretjerujte sa unosom cvekle, piše Kurir.
Iako nije pretjerano bogata gvožđem, često se preporučuje anemičnim osobama jer štiti crvena krvna zrnca i povećava elastičnost krvnih sudova, što pospješuje bolje pumpanje krvi. Idealna je za regulisanje krvnog pritiska i smanjuje holesterol. U slučaju da imate problema s kamenom u bubregu ili patite od osteoporoze, nemojte da pretjerujete sa unosom cvekle jer smanjuje upijanje kalcijuma.
ODLIČAN RECEPT ZA ANEMIJU
Izrendati jednu svježu cveklu srednje veličine, šargarepu i slatku jabuku. U sve to dodati kašičicu meda i sok od jednog limuna. Dobijenu smesu pojesti u toku dana. Ovo je idealna hrana protiv malokrvnosti!