Zeleno lisnato povrće

Svi razlozi zašto bi trebalo češće da ga konzumirate

  • Izvor: Kurir
  • 22.01.2022. 13:42

Kelj se smatra jednom od najzdravijih i najhranjivijih vrsta zelenog lisnatog povrća. Ovo je superhrana puna korisnih jedinjenja, koja imaju moćna lekovita svojstva. Bogat je vitaminom A, vitaminom C i vitaminom K. Lisnati dio sadrži još i fosfor, magnezijum i kalijum. Ovo su zdravstvene prednosti kelja i zašto je dobro da ga uvrstite u svoju redovnu ishranu u različitim oblicima.

Utiče na regulaciju holesterola 

Konzumacija kelja pospješuje sintezu želudačne kiseline u tijelu, pomažući tako i regulisanju nivoa holesterola. Pomaže u prevenciji raznih kardiovaskularnih bolesti i dobra je za zdravlje srca.

Čuva zdravlje kostiju 

Kelj je bogat izvor kalcijuma, fosfora i vitamina K. Pomaže u poboljšanju gustine kostiju i smanjuje rizik od osteoporoze i preloma.

Riznica minerala 

Kelj je bogat esencijalnim mineralima poput kalijuma i magnezijuma. Dok kalijum pomaže u smanjenju rizika od srčanih bolesti i upravlja krvnim pritiskom, magnezijum pomaže u zaštiti tijela od dijabetesa tipa 2.

Pomaže očuvanju zdravlja očiju 

Kelj pomaže u poboljšanju zdravlja očiju i u zaštiti očiju od štetnih UV zraka. Bogat je karotenoidima, uključujući zeaksantin i lutein, koji pomažu u poboljšanju vida.

Bogat je antioksidansima 

Kelj je bogat antioksidansima poput vitamina C i beta-karotena. Oni pomažu u suzbijanju oksidativne štete koju nanose slobodni radikali u telu, što može da poveća rizik od raka i ubrza proces starenja.

Tagovi: