Savjet stručnjaka

Еvo koju boju odjeće je najbolje nositi kada su napolju visoke temperature

 • Izvor: Krstarica
 • 25.06.2024. 14:42

Pitanje koje mnoge zanima: da li je bolje nositi bokelu odjeću za vrijeme paklenih vrućina nego crnu? Odgovor na ovo pitanje dali su naučnici, a objašnjenje se krije u zanimljivim nalazima i predanju beduina, nomadskih pastira Arapskog poluostrva i sjeverne Afrike.

Beduini, poznati po prelasku vrućih pustinja, nose i crnu i bijelu odjeću, ali je poznato da najčešće preferiraju crne haljine. Ispostavlja se da boja odjeće nije presudna za održavanje prijatne tjelesne temperature. Ključnu ulogu igra tkanina od koje je odjeća napravljena i njen kroj.

Naučni časopis Nature objavio je 1980. godine članak pod naslovom: „Zašto beduini nose crne haljine u vrelim pustinjama?“. U tom članku naučnici su istraživali koja boja odjeće najbolje pristaje za najtoplije dane. Crna odjeća, ispostavilo se, upija toplotu brže od bijele odjeće, ali ova toplota ne dopire do kože u istoj mjeri kao bijela odjeća. Naime, dodatna toplota koju apsorbuje crni ogrtač gubi se prije nego što stigne do kože.

Savjeti za oblačenje tokom vrućine

Najvažnije je da odjeća ne bude uz tijelo. Boja odjeće nije toliko važna koliko njena prozračnost i udobnost. Odjeća treba da bude dovoljno lagana da omogući vazduhu da slobodno cirkuliše između tkanine i kože. Beduini, na primjer, nose lepršave haljine koje omogućavaju neophodnu ventilaciju.

Materijal odjeće takođe igra važnu ulogu. U arapskim zemljama, uobičajen način da se nosi sa vrućinom je konzumiranje toplih napitaka i hrane. Vruća hrana izaziva blagi porast tjelesne temperature, što podstiče tijelo da se dodatno ohladi kroz znojenje.

Dakle, bez obzira na boju odjeće, najvažniji faktor tokom vrućina je da je odjeća prozračna i udobna. Pridržavanje ovih savjeta može značajno pomoći u borbi protiv visokih temperatura. Prema naučnim izvorima odgovarajuća odjeća i uzimanje toplih napitaka mogu pomoći tijelu da se bolje nosi sa ekstremnom vrućinom.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Čarolije Republike Srpske (R)

  'Čarolije Republike Srpske (R)

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

 • 19:40 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:43 Sport

  Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.