Vjerovatno nikada niste pokušali da zamrznete limun koji ste nedavno kupili u supermarketu.
Nakon ovoga, definitivno bi trebalo da promijenite navike. Svaki put kad kupite limun, odvojite nekoliko komada i ubacite ih u zamzivač i nećete se pokajati.
Niske temperature značajno smanjuju kiselost voća. Kao što vjerovatno već znate, limun je izuzetno zdrav jer sadrži vitamin C i jača vaš imuni sistem i pomaže vašem tijelu da se bori protiv infekcija. Takođe sadrži supstance koje regulišu krvni pritisak i čak se smatraju korisnim za mentalno zdravlje. Limun je odličan u borbi protiv stresa i depresije. Zamrzavanje će limun bukvalno učiniti pogodnim za grickanje.
Razlog zašto smrznuti limun ima drugačiji ukus od limuna koji se čuva na sobnoj temperaturi je nivo kiselosti. Zamrzavanje limuna smanjuje ovu kiselost. Kiselost će se vratiti tek kada se voće u potpunosti odmrzne. Imajte na umu da limunova kora sadrži 5 do 10 puta više vitamina od limunovog soka i zato je svakako treba iskoristiti, a ne samo baciti. Smrznuta kora ima nevjerovatan ukus. Možete je dodati u čorbu, salatu, špagete, čak i u svoj omiljeni desert.