Važno znati

Pet znakova da ste bolji roditelji nego što mislite

  • Izvor: Indeks
  • 11.04.2024. 15:25

Većina roditelja daje sve od sebe kada je u pitanju vaspitanje. Ipak, ponekad nam se može činiti da ništa što radimo nije dovoljno dobro.

Lako je posumnjati da možda ne obavljamo svoj posao najbolje što možemo, ali porodična i bračna savjetnica Tina Fey otkrila je pet znakova da smo zapravo bolji roditelji nego što možda mislimo.

1. Volite svoju d‌jecu bez obzira na sve

Cilj većine roditelja je odgojiti uspješnu i srećnu d‌jecu, ali ponekad stvari u procesu možemo previše zakomplikovati.

"Možda ćete se osjećati krivim ako im ne možete priuštiti privatne škole, najnovije telefone ili bezbrojne hobije i aktivnosti u nadi da ćete obogatiti njihove živote. Istraživanja otkrivaju da je najvažniji faktor kada je u pitanju dobro roditeljstvo možda najskromniji: ljubav", navela je Tina Fey.

Dakle, tvrdi da, ako bezuslovno volimo svoju d‌jecu, to je dokaz da smo odlični roditelji.

2. Spremni ste ih staviti na prvo mjesto

"Ništa nas ne uči nesebičnosti kao roditeljstvo", kaže savjetnica. Tvrdi da, ako smo spremni odreći se određenih stvari kako bismo stavili d‌jecu na prvo mjesto, to dokazuje da smo vjerojatno bolji roditelji nego što mislimo.

3. Ne rješavate sve njihove probleme

"Zanimljivo, ovo može biti jedna od stvari zbog kojih se osjećamo kao da smo iznevjerili svoju d‌jecu, ali je upravo suprotno", naglašava Fey. Kada naša d‌jeca imaju problem, često želimo odmah pronaći rješenje za njihove brige. No, Fey ističe: "Suprotno onome što ponekad možete osjećati, zapravo nije vaš posao zaštititi svoju d‌jecu od apsolutno svih poteškoća."

4. Pouzdani ste

"Ako ste tu za svoju d‌jecu na kraju dana, bez obzira na sve, onda ste odlični roditelji", napominje savjetnica. Međutim, osnovna stvar koja nekoga čini pouzdanim nije savršeno ponašanje cijelo vrijeme. Ključna je dosljednost”, kaže Fey.

"Studija koju su proveli stručnjaci sa Univerziteta Wollongong pokazuje da d‌jeca trebaju dosljednost roditelja. To su stvari poput stabilnosti i rutine u domu, ali i dosljedna disciplina i postavljanje granica", dodala je.

5. Ponekad želite malo odmora od d‌jece

"Krivica je prevladavajuća emocija koju mnogi roditelji doživljavaju. Ranije smo pomenuli da vas stavljanje d‌jece na prvo mjesto čini dobrim roditeljem, ali to ne znači ignorisanje vlastitih potreba", napominje savjetnica. Važno je izdvojiti vrijeme za sebe bez obzira na to koliko volimo svoju d‌jecu.

"Zapravo, to je pozitivan znak jer se radi o proaktivnosti u brizi za vaše mentalno zdravlje", zaključila je Fey.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: