Lutkartsvo

Zavirite u Muzej pozorišnih lutaka u sklopu Dječijeg pozorišta Republike Srpske

  • Izvor: ATV
  • 27.08.2024. 08:56

Bilo da su marionete, javajke, zijevalice, ginjole – svaka pozorišna lutka ima nešto zajedničko - one su umjetnost za sve uzraste i sva vremena. I zaista, postoji puno različitih tipova. Svaka ima svoje karakteristike, za svaku postoji adekvatan dramski materijal. A svakoj lutki potreban je umjetnik, glumac, koji joj udahne dušu.

Ali potrebni su i svi oni koji se kriju tamo iza kulisa. Tako je i najpoznatiji lutak svih vremena Pinokio, postao to što jeste zahvaljujući vještom majstoru lutkarskog zanata Đepetu. I dok lutkarstvo danas postaje sve rijeđi zanat, dok je sve teže pronaći adekvatne ljude koji će se o tananom tijelu lutke kada sa scene siđe brinuti, muzej pozorišnih lutaka koji postoji u sklopu Dječijeg pozorišta Republike Srpske i Pinokio njihove stalne postavke imali su malo više sreće. Rekviziter , ili bolje reći doktor za lutke o svemu vrijedno brine.

Muzej lutaka ima čak pet različitih vrsta Pinokio. Svi oni, vjerovali ili ne, potrebni su za samo jednu predstavu. Kada nisu na sceni onda odmaraju iza stakla, sa još preko 300 drugih vrsta i oblika lutkarske umjetnosti. Vasko je tu da vodi računa da za sljedeću predstavu budu spremne. Baš kao pačići koji se uskoro vraćaju u školske klupe. 

Međutim, nekada magija pozorišta lutaka nisu samo male, krhke lutke. Ponekada su to teški, višedjelni kostimi. Baš poput onih koje su Vasko i njegove kolege izradile da bi ispričale priču o Kočićevom Jablanu. 

Više o lutkarstvu i Muzeju pogledajte u video prilogu.

Pratite nas i putem Vibera