Preminuo u 64. godini

Turbulentan život Žarka Lauševića: Od zenita popularnosti do zatvora

  • Izvor: Agencije
  • 15.11.2023. 13:36

Glumac Žarko Laušević preminuo je danas u 64. godini života, a njegov život obilježile su razne turbulencije.

Kada je bio na vrhuncu slave dogodilo se nešto što je zauvijek promijenilo njegov život ali i karijeru.

Laušević u svojoj knjizi kao početak tragičnih događaja koji su ga snašli markira izvođenje predstave "Sveti Sava“ u Jugoslovenskom dramskom pozorištu 31. maja 1990. godine. Bilo je to gostovanje Narodnog pozorišta iz Zenice sa predstavom po tekstu Siniše Kovačevića, u režiji Vladimira Miličina.

Laušević je tad bio u zenitu popularnosti i u predstavi je igrao naslovnu ulogu, za koju je dobio "Sterijinu nagradu“ 1990. u Novom Sadu, ali i mnoge druge. Poslije toga Lauševićev život postao je pakao. Pripadnici Srpskog omladinskog bloka i Srpske svetosavske stranke koji su prekinuli predstavu, počeli su da proganjaju Lauševića, prekidali su mu predstave, čekali ga ispred stana, prijetili smrću njemu i njegovoj porodici.

Preminuo Žarko Laušević

Preminuo Žarko Laušević

Prekretnica u njegovom životu je 31. jul 1993. godine.

Žarko i njegov pet godina stariji brat Branimir, zvani Mili, napadnuti su od grupe ljudi u blizini jednog podgoričkog lokala. Tom prilikom je Žarko iz svog pištolja usmrtio dvije osobe, a teško ranio jednu, piše RTS.

Osuđen je na 13 godina zatvora zbog dvostrukog ubistva. Presuda je, nakon žalbi, potvrđena 1994. godine. Kaznu je izdržavao u Spužu i Požarevcu. Nakon ukidanja presude od strane Saveznog suda, po ponovnom pretresu februara 1998. godine, izrečena mu je kazna od četiri godine zatvora zbog dvostrukog ubistva u prekoračenju nužne odbrane. Budući da je u tom trenutku već izdržao 4,5 godine, pušten je na slobodu. Po izlasku iz zatvora napustio je zemlju i otišao u Njujork.

Međutim, Vrhovni sud Crne Gore je, po žalbi tužioca 30. marta 2001. godine, tu odluku o kazni preinačio i izrekao kaznu od 13 godina zatvora. Dana 3. jula 2009. godine, saopšteno je da je Laušević uhapšen u Sjedinjenim Američkim Državama zbog boravka u SAD bez vize i da se razmatra njegova ekstradicija Srbiji po međunarodnoj potjernici koja je raspisana 2002. godine na zahtjev Trećeg opštinskog suda u Beogradu. Sud u Njujorku donio je ipak odluku o ukidanju pritvora Lauševiću.

Lauševića replika iz

Lauševića replika iz "Boja na Kosovu" i danas se citira - "Čitajući nenapisane knjige zaboravio si one napisane"

Segmente iz života, Laušević je pretočio u knjigu "Godina prođe dan nikad" koja je objavljena 2011. Drugu knjigu "Sve prođe pa i doživotna" posvetio je svom životu u zatvoru, a 2022. objavio je i treću knjigu "Padre idiote“.

Laušević je pomilovan 29. decembra 2011. godine, a srpski pasoš uručen mu je 1. februara 2012.

O njegovom životu napravljen je film "Lauš“ po ideji, scenariju i u režiji Branke Bešević Gajić, čija je premijera održana u februaru 2014. godine, a televizijska publika je imala priliku i da pogleda seriju "Pad“ koja je inspirisana životom Žarka Lauševića.

Pratite nas i putem Vibera