Вриједи знати

Савјети о економичној вожњи: Како смањити потрошњу горива

 • Извор: Б92
 • 17.06.2024. 18:43

Неколико занимљивих савјета о економичној вожњи. Неке знате, неке можда не.

Њемачка организација Тув Суд, која се бави сертификацијом и инспекцијама, дала је неколико савјета о економичној вожњи.

Да бисте уштедјели гориво, пређите на виши степен преноса на 2000 о/мин. Многи возачи имају потребу да остану у нижој "брзини", али већ при 50 км/х можете бити у четвртој, а у зависности од преносних односа у мјењачу и типа мотора (турбодизел, турбобензин...) можда и у петој.

Потрошња горива опада за чак педесет процената ако сте у четвртој брзини, а не у другој при наведеној брзини. Нови аутоматски мјењачи оптимизују брзину, али код мануелних ћете морати сами да изаберете.

Када видите црвено свјетло на семафору, скините ногу са "гаса" и полако приђите семафору. Не притискајте папучицу гаса до последњег тренутка, а затим снажно кочите.

Не возите брже од 130 км/х на ауто-путу. Често због природе саобраћаја, сталног кочења и убрзања, добитак у времену је минималан, а потрошња горива се повећава.

Ослободите се непотребног баласта, односно ствари у колима које додају тежину. Додатних 100 килограма у возилу повећава потрошњу за 0,3 литра. Исто важи и за додатну опрему као што су кровни кофери и носачи за бицикле, који ремете аеродинамику аутомобила и повећавају потрошњу горива.

Коначно, гуме које су само 0,2 бара мање напумпане од оптималног притиска повећавају потрошњу горива за десет процената.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 07:00 Емисија: АТВ јутро

  Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

 • 09:00 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

  ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

 • 10:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 10:15 Ловачки савети

  ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

 • 10:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.