Simpatična priča

Na pragu desete decenije kupio moćni Chevrolet iz straha da će V8 biti zamijenjen elektromotorom

 • 28.06.2021. 21:26

Veoma simpatična priča stiže iz Sjedinjenih Američkih Država gdje je jedan penzioner star 87 godina, obradovao sebe, ali i gospođu kupovinom sportskog automobila s oznakom Chevroleta Corvette i preko 500 konjskih snaga, a koji često koriste za nabavku svakodnevnih potrepština za domaćinstvo.

Novinarima je ispričao da je silno želio da kupi baš ovaj sportski automobil, jer je u strahu da je to praktično posljednji model s klasičnim motorom s unutrašnjim sagorijevanjem, a ne s električnim agregatom.

Ime penzionera je Verne Eden, a čovjek živi u Velifordu, to jest u američkoj saveznoj državi Vašington. Ispostavilo se da je baš ovaj model dugogodišnji san Edena, ali da mu se nije baš dopalo to što je u ranijim generacijama Corvette, motor bio postavljen ispred vozača, što je donosilo preveliki teret na prednjoj osovini sportiste, narušavajući mu voznu dinamiku. Čim se u izlozima pojavila modifikacija sa središnje postavljenom pogonskom jedinicom, Eden je posjetio trgovca i naručio primjerak za sebe.

Inače, Vern Eden je cio život proveo za volanom. Kako je rekao novinaru lista TheSpokesman-Review, kamionima je upravljao tokom posljednje 44 godine, od čega je čak četiri decenije radio za logističku kompaniju u sektoru dostave namirnica za svakodnevnu upotrebu u domaćinstvu, a koja se naziva URM.

U slobodno vrijeme se bavio poslovima koje Amerikanci nazivaju farmerskim, i tako mu je život izgledao od četvrte godine. Navodi se da je Eden vidio i ponešto od svijeta jer je u slobodno vrijeme putovao sa suprugom Lindom. Izdvojio je putovanje u Kambodžu gdje je iznajmio motocikl za sumu od bukvalno pet američkih dolara na dan.

Pored već pomenutih primjedbi na poziciju instaliranog motora, Edena je ka kupovini Corvette pogurao i strah od toga da će možda i Chevrolet izabrati da ovaj kultni model u budućnosti bude električni, umjesto konvencionalni automobil, kao što je to bio do sada.

“Da vozim takav automobil pokretan elektromotorom, vjerovatno bih se osjećao kao trubač koji duva u instrument iz sve snage, ali on ne proizvodi nikakav zvuk. A to ne želim,” pojasnio je Eden svoje poglede na koncept elektromobilnosti.

U početku je penzioner planirao da prisvoji plavi primjerak, kako bi automobil bio harmonizovan s bojom karoserije Edenovog kamiona, ali je na kraju odlučio, shvatio da crvena bolje pristaje karakteru ovakvog sportskog vozila. Zanimljivo je da je Eden morao da iskaže vanserijsku strpljivost jer je isporuka bila konstantno odlagana. Najprije zbog zdravstvene krize, a potom i zbog sveopšte nestašice poluprovodnika i pratećih obustava proizvodnje.


AutoRepublika

Тагови:
 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 14:00 Серија: Ко те шиша (Р)

  ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

 • 14:40 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?