Удали је са 15 година

Жена објешена у Ирану због убиства мужа

  • 20.12.2023. 17:40

Самира Сабсиан из Ирана погубљена је у раним јутарњим часовима 13. децембра након што је породица њеног мужа то тражила.

Жена је прије десет година, још као тинејџерка, осуђена на смртну казну због тога што је убила свог мужа.

Како се наводи, Самира се за мужа удала са само 16 година када је ступила у брак на који је била присиљена. Родитељи су је удали за много старијег мушкарца. Њен муж је убијен 2013. године , а тадашња 19-годишњакиња осуђена је на смрт. Њено двоје дјеце било је узраста од само шест и двије године, а старатељство над њима додијељено је рођацима њиховог оца.

Према исламском закону, породица убијеног могла је да тражи одмазду у виду новчане своте, али то није испуњено.

Према извјештају организације, њихова дјеца су у уторак одведена у затвор како би посљедњи пут видјели мајку. Сљедећег јутра је жена погубљена на вјешалима.

У току брака је трпјела да је муж силује, а онда га је након три године убила када је и осуђена за његово убиство. Породица убијеног мушкарца, по закону у Ирану, има право да тражи да жену погубе, јер им то ирански закон дозвољава.

Активисти за људска права оштро су критиковали пресуду и покушали да изврше притисак да се заустави њена примјена.

- Сабсиан представља систем "дијете невјеста" у Ирану и жртва је "родног апартхејда" - критиковао је Махмуд Амири Могадам, предсједник Иранске организације за људска права.

Безброј жена је осуђено на смрт због овог система јер су се браниле од принудних бракова у којима су понекад доминирали насилни мужеви, преноси Today.

Организација за људска права Хенгав из Норвешке се бавила истраживањем смртних казни у Ирану и дошли су до информације да је ове године погубљено већ 700 људи у овој држави.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: