Разматра се могућност

Земља која је укинула границе сада их враћа?

  • Извор: Б92
  • 30.09.2024. 12:56

Норвешка разматра могућност постављања ограду дуж дијела или цијеле границе коју дијели са Русијом, по угледу на сличан пројект из Финске.

У интервјуу за норвешки јавни сервис НРК, министарка правде Emilie Enger Mehl рекла је да је идеја о огради на граници веома интересантна, не само зато што може да д‌јелује као одвраћање, већ и зато што садржи сензоре и технологију која граничним патролама омогућава да открије ако се људи крећу близу границе.

Она је рекла да норвешка влада тренутно разматра "неколико мјера" за јачање безбједности граница са Русијом, на сјеверу Арктика, као што су ограђивање, повећање броја граничног особља или појачавање надзора, преноси Б92.

Како пише "Daily Mail", ако се безбједносна ситуација у деликатној арктичкој области погорша, норвешка влада је спремна да затвори границу у кратком року, рекла је Emilie, која је овог љета посјетила сусједну Финску како би сазнала како је затворена цијела финско-руска граница од 830 миља.

Финска влада је била позвана да затвори све граничне прелазе из Русије у Финску крајем 2023. године након што је више од 1.300 миграната из трећих земаља без одговарајуће документације или виза - неуобичајено велики број - ушло у земљу за три мјесеца, само неколико мјесеци након што је нација постала чланица НАТО-а.

Подсјећа се да је Финска већ спровела сличне мјере како би спријечила Москву да користи мигранте у ономе што финска влада назива "хибридним ратовањем" Русије. 

Хелсинки тренутно гради ограде укупне дужине до 124 миље у одвојеним дијеловима дуж граничне зоне која чини дио сјеверног крила НАТО-а и служи као спољна граница Европске уније.

Фински гранични званичници кажу да су ограде опремљене врхунском опремом за надзор, које ће се налазити углавном око прелаза, а која је потребна за боље праћење и контролу свих миграната који покушавају да пређу из Русије и дају званичницима времена да реагују.

Инспирисана пројектом Финске, Enger Mehl је рекла да би таква ограда могла бити добра идеја и за Норвешку. 

Како преноси НРК, ту изјаву подржала је шефица полиције у норвешком округу Финмарк на сјеверу.

Норвешка, нација од 5,6 милиона, чланица је НАТО-а, али није дио Европске уније. Међутим, она припада шенгенском простору ЕУ, чији су учесници укинули граничне контроле на својим међусобним границама, гарантујући слободно кретање грађана. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    ' Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.