Њемачка

Због поплава хиљаде људи морале да напусте своје домове, погинуле најмање 4 особе

  • Извор: Телеграф
  • 04.06.2024. 11:24

Због вишедневних обилних падавина ријеке и потоци у многим подручјима су се излили из корита, а хиљаде људи су морале да напусте своје куће.

Најмање четири особе су погинуле у поплавама које су погодиле њемачке савезне државе Баварску и Баден-Виртемберг.

Због вишедневних обилних падавина ријеке и потоци у многим подручјима су се излили из корита, а хиљаде људи су морале да напусте своје куће.

Овај број порастао је у понедјељак када су пронађена тијела двије особе у Баден-Виртембергу, док су тијела ватрогасца и жене пронађена током викенда у Баварској, преноси Тагесшау.

Ситуација у Баварској је и даље критична у појединим дијеловима, а очекује се да ће ниво воде достићи висину од 9,9 метара, што је више од ранијих очекивања, саопштила је Баварска служба за информације о поплавама.

У тој држави у граду Регенсбургу је проглашена ванредна ситуација и око 200 људи је морало да се евакуише у понедјељак увече из својих домова.

Регенсбуршка градоначелница Гертруд Малц-Шварцфишер упозорила је грађане да се не упуштају у “туризам катастрофа”.

– Молим вас да не идете да гледате ситуацију. Прије свега, не идите на пристаништа јер они којима је заиста потребна помоћ или имају нешто да раде морају да буду тамо –  рекла је Малц-Шварцфишер.

Климатски експерт из Њемачке метеоролошке службе (ДВД) Томас Дојчландер изјавио је да је у 20 од 30 станица те службе измјерена количина кише која се догађа једном у периоду од 50 до 100 година.

Жељезнички саобраћај и рад школа и вртића широм југа Њемачке обустављени су претходних дана због поплава, а канцелар Олаф Шолц је је јуче посетио поплављене области у Баварској са министарком спољних послова Ненси Фезер и баварским пермијером Маркусом Седером.

Пратите нас и путем Вибера