Kijev

Završen sastanak Zelenskog i Šolca: Ukrajina nastavlja ka članstvu u NATO

  • Извор: Телеграф
  • 14.02.2022. 17:03

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski i njemački kancelar Olaf Šolc razgovarali su danas u Kijevu u jeku eskalacije odnosa Zapada i Rusije zbog Ukrajine.

Zelenski je izjavio danas da će njegova zemlja nastaviti da stremi svom cilju, članstvu u NATO savezu uprkos negodovanju Rusije i skepticizmu nekih zapadnih zemalja.

- Danas mnogi novinari i mnogi lideri kao da ukazuju Ukrajini da je moguće ne rizikovati, ne postavljati stalno pitanje budućeg članstva u alijansi, jer su ti rizici povezani sa reakcijom Ruske Federacije. Ja vjerujem da moramo da idemo putem koji smo izabrali - rekao je Zelenski na konferenciji za novinare sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom, prenosi Rojters.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin ocijenio je ranije tokom današnjeg sastanka sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim da je širenje NATO na istok "beskonačno i veoma opasno".

Njemački kancelar Olaf Šolc izrazio je danas očekivanje da će Rusija preduzeti jasne korake ka deeskalaciji krize sa Ukrajinom.

Šolc je ukazao da su Njemačka i njeni zapadni saveznici spremni za ozbiljan dijalog sa Rusijom o evropskoj bezbjednosti.

- Spremni smo za ozbiljan dijalog sa Rusijom o evropskim bezbjednosnim pitanjima - rekao je Šolc na konferenciji za novinare poslije sastanka sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, prenosi Rojters.

Njemački kancelar je najavio novi njemački kredit od 150 miliona evra namenjen Ukrajini i ponovio da je Zapad spreman da uvede "veoma dalekosežne i efikasne sankcije" ako Rusija naruši teritorijalni integritet Ukrajine.


(Foto: Tanjug/AP)


  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:50 Мућке (12+) (Р)

    'Мућке (12+) (Р)

  • 11:30 Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству.

  • 11:55 Вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:10 Гола наука, документарни програм (Р)

    '' Гола наука, документарни програм (Р)

  • 13:00 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.