Александар Иванов

Запад преко игрице "Pokémon GO" сакупљао обавјештајне податке?!

  • Извор: Танјуг
  • 11.09.2024. 20:02

Помоћу видео-игре "Pokémon GO"о Запад прикупљала је информације о бјелоруској авијацији у близини Минска, саопштио је данас званичник бјелоруског Министарства одбране Александар Иванов.

''Шта мислите гдје је било највише Покемона у то вријеме? На територији 50. ваздухопловне базе, гдје је писта, гдје има доста војне авијације. Тамо је било највише Покемона. Зар ово није обавјештајна информација?'', рекао је Иванов током гостовања у бјелоруској ТВ емисији Есенцијали, одговарајући на питање о објектима који су највјероватније мета западних шпијуна.

"Pokémon GO" је игра такозване ''појачане'' стварности, објављена 2016. године, у којој играчи помоћу камере на мобилном телефону ''скенирају'' околину како би на дисплеју екрана угледали Покемоне и ''хватали их''.

Корисницима игра поручује да се ''Покемони могу наћи у сваком ћошку земље'', охрабрујући их да све више снимају све могуће перспективе окружења, од крошњи дрвећа до обала ријека и језера.

Русија, блиски савезник Бјелорусије, тада је упозорила да би игра могла да представља безбједносни ризик, док су руски медији тврдили да је у питању завјера ЦИА.

Покемони су јапанска медијска франшиза о измишљеним ''џепним чудовиштима'' која обухвата видео-игре, игре с картама, ТВ серијале и филмове, као и  стрипове и друго.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:35 Серија: Авионџије (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (12+)

    ''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:30 Ноћни програм

    Ноћни програм