САД

Заоштрава се предсједничка трка Трампа и Харисове: Шта каже најновија анкета

  • Извор: Агенције
  • 19.10.2024. 08:00

Тијесна предност потпредсједнице САД Камале Харис у односу на бившег предсједника Доналда Трампа се смањује, а нова национална анкета показује да се предсједничка трка 2024. године заоштрава само неколико недјеља уочи избора.

Недавно истраживање колеџа Емерсон са хиљаду вјероватних гласача показује да је Харис имала предност у односу на Трампа за само један процентни поен, при чему је 49 одсто испитаника изјавило да подржава Камалу Харис, а 48 одсто да подржава Доналда Трампа, пренио је Њузвик.

Како је наведено, анкета има маргину грешке од три процентна поена.

Тамара Грујић је у 42. години постала мајка: ''Бог ми је све вратио''

Тамара Грујић је у 42. години постала мајка: ''Бог ми је све вратио''

Извршни директор истраживања колеџа Емерсон Спенсер Кимбал је рекао да, иако је разлика између кандидата стабилна од почетка септембра, са благом предношћу коју је имала Харис, "то је у овом тренутку мање од Бајденовог вођства од четири поена у Емерсоновим националним анкетама 2020. године".

Анкета је такође открила јасну родну подијелу, уз то да Трамп води међу мушкарцима, са 56 одсто њих који га подржавају, у поређењу са 42 одсто мушкараца који подржавају Камалу Харис.

У исто вријеме, 55 одсто жена подржава Харис, док 41 одсто каже да подржава Трампа.

Према истраживању, расположење бирача је такође дубоко поларизовано.

Шмите, врати се у Њемачку!

Шмите, врати се у Њемачку!

Међу онима који су се већ одлучили како ће да гласају, 80 одсто њих је рекло да је одлучило за кога ће гласати прије више од мјесец дана.

Још је неодлучно три одсто бирача, а иако је то мали проценат, то би ипак могло да промијени исход избора, посебно у овако тијесној трци.

Кимбал је навео да је овај све мањи јаз посебно забрињавајући за Камалу Харис, с обзиром на то како су протекли претходни избори.

Како је Кимбал истакао, Џозеф Бајден је имао веће вођство у односу на Трампа у овој фази на изборима 2020. године, а слично томе, Хилари Клинтон је имала значајну предност у односу на Трампа 2016. године, прије него што је Трампу популарност нагло порасла у посљедњим недјељама прије избора.

Прогноза Нејта Силвера је у четвртак потврдила да се замајац подршке гласача помјера ка Трампу, уз напомену да су његове шансе за побједу највеће од августа, нарочито у кључним државама као што су Висконсин, Мичиген и Пенсилванија.

Најновије Силверове пројекције показују да Трамп има благу предност на Електорском/изборном колегијуму, са 50,2 одсто шанси за побједу, у поређењу са Харисовом која има 49,5 одсто шансе за побједу, упркос томе што Харис има 75 одсто шанси да побиједи на изборима.

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:50 Мућке (12+) (Р)

    'Мућке (12+) (Р)

  • 11:30 Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству.

  • 11:55 Вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:10 Гола наука, документарни програм (Р)

    '' Гола наука, документарни програм (Р)