Портпарол руског министарства спољних послова

Захарова: За посљедице антисрпске резолуције о Сребреници биће одговоран Запад

  • Извор: Агенције
  • 26.05.2024. 08:20

Портпарол руског министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је да је резолуција о Сребреници "исполитизована и антисрпске природе" и да ће за њене штетне посљедице бити одговорне западне државе.

Захарова је оцијенила да је намјера резолуције била да се одговорност "свали на српски народ, кажњавајући га због слободоумља, независности и неспремности да се покори наредбама НАТО".

Она је додала да ће ефекат резолуције бити супротан од декларисаног, према којем је циљ помирење три државотворна народа у БиХ.

"Документ који је усвојила Генерална скупштина само ће погоршати постојеће разлике и повећати потенцијал за сукоб на Балкану. Дејтонски мировни споразум, који је у основи државности БиХ, је под пријетњом“, додала је Захарова.

Она напомиње да је, супротно том споразуму, резолуција донесена пред УН без консензусне одлуке Предсједништва БиХ.

"У томе су их активно подржали представници земаља НАТО који сносе главну одговорност за трагичне догађаје у Југославији, укључујући Сребреницу“, указала је Захарова у тексту објављеном на сајту Министарства спољних послова Русије.

Она је додала да су "непринципијелни покретачи антисрпског подухвата" били Руанда и Њемачка која је током Другог свјетског рата извршила највећи геноцид у историји човјечанства“.

"Русија је заједно са истомишљеницима покушала да уразуми ауторе антисрпске идеје. Западњаци нису хтјели да слушају ни нас, ни Србе. Штетне посљедице остају њима на савјести“, упозорила је Захарова.

Пратите нас и путем Вибера