Moskva

Zaharova: Prethodna američka "investicija" dovela do Drugog svjetskog rata

  • Извор: Sputnjik
  • 28.05.2023. 12:17

Predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova je povodom izjave američkog senatora podsjetila da je jedna od "investicija" SAD dovela do Drugog svjetskog rata i Holokausta.

- Senator Grejem ima s čim da pravi poređenja. Јedna od njihovih investicija je dovela do Drugog svjetskog rata i Holokausta. Sada se milijarde američkih dolara uliva u nezasitno grlo neonacističkog kijevskog režima. U vezi s tim htjela bih da podsjetim senatore i sve one koji imaju korist od toga, čime se završila prethodna avantura - napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu.

Zaharova je podsjetila na to da je tokom Nirnberškog tribunala ministar ekonomije fašističke Njemačke Јalmar Šaht izjavio da je Treći rajh podržavan iz inostranstva, imenujući dvije najveće američke korporacije: Ford i DŽeneral motors.

- Podsjetiću da je ispunjenje američkog sna, isti taj legendarni Henri Ford, bio vitez Velikog krsta Ordena za zasluge njemačkog orla. Njegove fabrike u Njemačkoj nisu proizvodile samo do 70.000 kamiona godišnje za potrebe Vermahta, nego su za to koristile i rad zarobljenika, uključujući one iz Aušvica - navela je Zaharova.

Ona je podsjetila i na to da je kompanija Kodak u svojoj fabrici u Njemačkoj izrađivala osigurače za avionske bombe, takođe koristivši i ratne zarobljenike, dok je fabrika Koka-kole u Kelnu i prije nego što je njemačka vlada nacionalizovala, snabdijevala njemačke vojnike tim gaziranim napitkom.

Poznatu Fantu je i izmislilo odjeljenje tog proizvođača u Njemačkoj, dodala je Zaharova.

Ona je skrenula pažnju i na to da je naftni gigant Standard oil preko svoje kćerke-kompanije pomagao Hitleru prilikom nestašice naftnih derivata i učestvovao u izradi sintetičkog kaučuka i sintetičkog goriva.

- A omiljena korporacija IT-jevaca iz cijelog svijeta IBM je proizvodila za naciste računare i kontrolne uređaje, uključujući i one za dobijanje nafte. Pored ostalog, oprema te firme je pomagala da se prati vozni red za logore smrti - konstatovala je Zaharova.

Ona je dodala da je svoj doprinos dao i ЈPMorgan Čejs end ko, tadašnja Nacionalna banka Čejz, preko koje su obavljane transakcije u milijardama dolara, a Berlin je imao mogućnost da kupuje dolare i da sprovodi finansijske operacije preko okeana.

- Čejz je sarađivao s njemačkom bankom Alijansa, čak i u poslu kakav je osiguravanje imovine i života čuvara kocentracionih logora Trećeg rajha - istakla je Zaharova.

Prethodno je američki senator Lindzi Grejem izjavio tokom sastanka s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim da Amerika nikada nije trošila novac tako uspješno kao sada, jer Rusi "umiru".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov smatra da riječi američkog senatora predstavljaju sramotu za Sjedinjene Američke Države.

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије