Ratno stanje

Vojska Ukrajine u stanju "pune borbene gotovosti"

  • 27.11.2018. 10:29

Jedinice Oružanih snaga Ukrajine raspoređene u Donbasu podignute su na stanje "pune borbene gotovosti", saopšteno je iz pres centra takozvane Operacije kombinovanih snaga.

U saopštenju na "Fejsbuk" stranici pres centra navodi se da je na osnovu naredbe koju je izdao komandant Operacije Sergej Najev podignuta spremnost vojske i da su oružane snage podignute na nivo pune borbene gotovosti, koje je juče naredio Generalštab ukrajinske vojske. 

Ratno stanje u trajanju od 30 dana proglašeno je u Viničkoj, Luganskoj, Nikolajevskoj, Odeškoj, Sumskoj, Harkovskoj, Černigivskoj, Donjeckoj, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti, kao i u području ukrajinskih teritorijalnih voda u Azovskom moru, a na snagu će stupiti sutra, javio je TASS. 

Ukrajina je za ovakve postupke kao izgovor iskoristila incident koji se dogodio u nedjelju, 25. novembra, kada je Rusija zaplijenila tri ukrajinska broda u blizini Kerčkog moreuza. 

Iz Moskve je saopšteno da su brodovi ignorisali zahtjeve ruske Federalne službe bezbjednosti /FSB/ da se zaustave, te da je zbog toga ruska strana bila prinuđena da upotrijebi oružje. 

U incidentu lakše su povrijeđena trojica ukrajinskih vojnika. 

Moskva je incident ocijenila kao namjernu provokaciju Kijeva. EU i NATO pozvali su na zaustavljanje eskaliranja situacije, a Ukrajina je proglasila ratno stanje.

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм