Хасан Насралах

Вођа Хезболаха послао језиву поруку Израелу

  • Извор: Индекс
  • 01.08.2024. 20:18

Шеф Либанског Хезболаха Хасан Насралах данас је обећао да ће одговорити на израелско убиство врховног војног команданта те групе, казавши да су његови деценијама стари непријатељи сада "прешли све границе".

У израелском нападу на упориште Хезболаха у јужном предграђу Бејрута у уторак је убијен врховни заповједник Фуад Шукр, а уз њега ирански војни савјетник и још пет цивила.

Био је то најтежи ударац у готово двије деценије за групу коју подупире Иран. Тај потез прети да освету 'мило за драго' с јужне границе Либана, паралелно с ратом у Гази претвори у шири регионални сукоб.

Убијен командант Хезболаха

Убијен командант Хезболаха

Насралах је, у говору одржаном током сахране убијеног заповједника рекао да је сукоб ушао у "нову фазу за разлику од претходне" и да је Израел "прешао све границе" нападом на упориште групе.

Казао је и да су неименоване државе од његове групе затражиле да узврати на "прихватљив" начин или да уопште не узврати. Али, он је казао како би било "немогуће" да група не одговори на напад.

"У овом тренутку нема расправе. Једино што стоји између нас и вас су дани, ноћи и бојно поље", рекао је Насралах пријетећи Израелу.

Расту тензије: Да ли ће НАТО бранити Кипар у случају напада Хезболаха?

Расту тензије: Да ли ће НАТО бранити Кипар у случају напада Хезболаха?

Казао је и како је у задња два дана група смањила акције у знак поштовања према жртвама напада, али да се "пословима враћају већ од сутра ујутро", иако ће одмазда за Шукрово убиство услиједити касније.

Само неколико сати након Шукрова убиства, у Техерану је, у нападу за који се у великој мјери одговорним сматра Израел, убијен вођа Хамаса Исмаил Ханија.

Насралах је истакао како сви они који желе да спријече да регија клизне у ковитлац још већег сукоба требају да пораде на прекиду ватре у Гази.

"Овђе ће једино рјешење бити прекид агресије на Газу", рекао је он, преноси Индекс.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: