Након атентата

Влада Словачке одобрила доживотно обезбјеђење за Фица

  • Извор: СРНА
  • 12.06.2024. 15:40

Влада Словачке одобрила је пакет мјера за осигурање безбједности владиних званичника, укључујући доживотну личну безбједност бивших предсједника, премијера и предсједника парламента, послије недавног покушаја атентата на премијера Роберта Фица.

- По завршетку својих функција, полиција ће осигурати доживотну личну безбједност председницима Словачке, као и предсједницима парламената и шефовима влада, који су обављали своје функције најмање два пуна мандата - наводи се у релевантном документу.

Штавише, нове мјере забрањују масовне демонстрације у близини канцеларије предсједника, зграда у којима се одржавају сједнице владе и приватних резиденција словачких политичара. У документу се наводи да ће, такође, бити појачане мјере безбједности лидера опозиционих фракција у словачком парламенту.

Фицо /59/ је нападнут 15. маја када је наоружани мушкарац у њега испалио више метака из непосредне близине док је поздрављао присталице након састанка кабинета у граду Хандлова.

Наоружани нападач је оптужен за покушај убиства с предумишљајем. Словачки политичари описали су напад као "политички мотивисан" покушај убиства.

Фицо се противи испоруци оружја Украјини, а такође је рекао да ће блокирати чланство Украјине у НАТО, јер би то значило почетак трећег свјетског рата. Фицо се, такође, изјаснио против слања војног особља у Украјину.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:45 Филм

    ''''Филм

  • 00:55 Ноћни програм

    Ноћни програм