Док украјинска војна моћ све више слаби

"Вашингтон пост" пише: Русија све способнија, може да ратује још најмање...

  • 19.04.2024. 20:15

Русија је појачала војну производњу попуњавањем залиха стандардног наоружања и муниције, и сукоб са Украјином може да издржи најмање наредне двије године – отрежњујућа је вијест за Кијев, који нема довољно оружја и војника и, према оцјени "Вашингтон поста", губи тло под ногама на бојном пољу.

Колике су двије године када је у питању бојно поље, можда најбоље свједоче примјери европских армија – белгијске на примјер, која би, да ових дана избије рат, послије само неколико сати "морала да баца каменице". Њемачки отпор непријатељу једва би потрајао два дана, италијански исто толико, док би француска борба потрајала "чак" неколико недјеља, а Британци би капитулирали и за мање од дана, тврдили су минулих мјесеци поједини војни званичници ових држава.

Амерички ратни извјештач погинуо у Доњецку

Амерички ратни извјештач погинуо у Доњецку

Док Кремљ покушава да прошири капацитете и развије модерно оружје које би могло побољшати перформансе војске на бојном пољу, истовремено користи и своју огромну предност у броју војника, али и способност да их наоружа старим али поузданим оружјем.

"Поново калибрирајући своју економију на ратну основу, присиљавајући постојеће погоне да раде убрзано за производњу или реновирање старије опреме и купујући дијелове од Ирана, Кине и Сјеверне Кореје, Русија је изненађујуће опоравила од раних губитака у Украјини", наводи амерички медиј.

Не назире се крај сукоба, НАТО: Украјини шаљемо...

Не назире се крај сукоба, НАТО: Украјини шаљемо...

Како је западна војна помоћ Кијеву успорила посљедњих мјесеци, руске снаге су преузеле иницијативу у Украјини, гдје сада могу да испаљују артиљерију и размјештају беспилотне летјелице далеко већом брзином него Украјинци.

Русија је поново наоружала своје снаге реновирањем постојеће опреме која већином датира из совјетске ере.

Амерички званичници су у почетку вјеровали да је конфликт у Украјини озбиљно деградирао руску војску, али је то демантовао генерал Кристофер Г. Каволи, највиши амерички командант у Европи, који је овог мјесеца пред Конгресом посвједочио да Москва сада има више војника него на почетку Специјалне војне операције да су њене оружане снаге "показале све већу способност да уче и прилагоде се изазовима на бојном пољу, како тактички, тако и технолошки".

Орбан: Запад на корак од слања војника у Украјину, Европа се игра ватром!

Орбан: Запад на корак од слања војника у Украјину, Европа се игра ватром!

Посљедњих мјесеци, највиши руски званичници, укључујући министра одбране Сергеја Шојгуа извјештавали су Путина да је војно-индустријски комплекс учетворостручио производњу оклопних возила, петоструко повећао снабдијевање тенкова и повећао производњу дронова и артиљеријских граната за готово 17 пута.

Да би заобишла санкције, Русија је креирала и нове ланце снабдијевања како би набавила западне компоненте за високотехнолошку војну опрему, док се дијелови усмјеравају кроз Турску, Кину и Казахстан, кажу стручњаци, наводи "Вашингтон пост".

Скот Ритер: САД ће ускоро напустити Украјину

Скот Ритер: САД ће ускоро напустити Украјину

"Русија је и даље у стању да набавља велике количине инпута који су јој потребни за војну производњу. Увоз приоритетне робе пао је за само 10 одсто од увођења санкција". наводи се у извјештају Кијевске школе економије, на који се позива овај лист.

Извјештај украјинског Центра за одбрамбене стратегије наводи да је Русија такође успјела да набави залихе нитроцелулозе, једињења потребног за производњу експлозива као што су артиљеријске гранате, преноси РТ Балкан.

Пратите нас и путем Вибера

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:45 Серија: Ко те шиша (12+)

    Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.