Даниел Шимон Јаков

Уживо из Израела за АТВ: Хамас мора бити физички елиминисан

 • Извор: АТВ
 • 13.10.2023. 08:06

Уживо из Израела у АТВ Јутро јавио се Даниел Шимон Јаков, извршни директор Израелско српске асоцијације пријатељства који је говорио о тренутној ситуацији у овој земљи.

"У Израелу је тренутно рат који је само у једној фази. Тај рат се одвија на дневној бази, поготово у Јерусалиму гдје имамо терористичке нападе на дневној бази годинама. Ово није никаква изненадна ексалација, ово је само једна од операција коју су терористи спровели. Била је очекивана и било је питање само времена. Било је питање на који начин ће они да произведу што више жртава", каже Шимон Јаков.

Он напомиње да Хамас у својим механичким радионицама производи оружје. Оно није шверцовано и то је тешко је зауставити.

"Проглашено је ратно стање, резервисти су позвани преко ноћи да се јаве у своје јединице. За неколико дана ће се борити у најкрвавијим борбама. Ти резервисти пролазе тренинге на полигону. У питању су нормални људи који живе цивилни живот. Сада бити позван у овакву ситуацију је психолошки тешко. Многи су изгубили пријатеље у терористичким нападима. Врло тешко се људи носе са тим, али таква је ситуација. За мене је то већ нормална ствар, ја се свакодневно суочавам са терористичким нападима. Многи резервисти нису се суочавали са оваквим стварима, са терористима.".

Шимон Јаков истиче да је Хамас покушао свом снагом пробити израелску заштиту и да не постоји начин да се заштите када се терористи налазе свега неколико километара од границе.

"Израел више ово не може да трпи. Морамо једном заувијек да ријешимо проблем насилног џихада. Хамас није палестинска организација. Они не носе у свом називу име Палестине. Хамас је скраћеница од "исламски покрет отпора". За њих је ово само фронт. Са таквим људима нема преговора, они морају бити елиминисани физички. Ми само апелујемо на цивиле да напусте Појас Газе. Ти становници су већином држављани Египта, а Египат је затворио границу за терористе", каже Шимон Јаков.

Он каже да чим терористи обнове своје арсенале да ће поново кренути у напад.

"У питању је џихадистичка организација која је насилним путем преузела власт у Гази. Уколико не дође до интервенције УН-а или Египта, који би могли да уђу у Газу и да заврду ред и мир, нама ништа не преостаје него да сами ријешимо тај проблем".

Пратите нас и путем Вибера

 • 21:45 Серија: Насљедници (12+)

  ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

 • 22:45 Филм

  ''''Филм

 • 00:55 Ноћни програм

  Ноћни програм