"Олујни кошмар"

Ураган Хелен хара Флоридом, људима савјетовано да своје име напишу на тијелу трајним маркером

  • Извор: Агенције
  • 27.09.2024. 06:57

Више од милион људи остало је без електричне енергије јер је ураган Хелен у четвртак касно навече стигао на копно у регији Биг Бенд на Флориди. Хиљаде људи су се евакуисале јер власти упозоравају на сценарио олујног "кошмара".

Званичници су упозорили на "неиздрживе" услове и потенцијално катастрофалан олујни удар довољно висок да преплави двоспратну кућу.

Више од милион људи остало је без струје, а путеви су већ били поплављени уочи, како се очекује, једне од највећих олуја у Мексичком заливу у посљедњих неколико деценија.

Брза Хелен ојачала је до "изузетно опасног" урагана категорије 4 у четвртак.

Регистровани су вјетрови брзине 225 километара на сат док је олуја пролазила изнад топлих вода Заљева и почела ударати у подручје Биг Бенда јужно од Таласија.

Аеродроми Тампа и Таласи су затворени, а дијелови Ст Петерсбурга, центра Тампе, Сарасоте, Трежр Исланда и других градова на западној обали Флориде већ су поплављени.

Око 1.036.553 домова и предузећа остало је без струје, према страници за праћење PowerOutage, пренио је Кликс.

Амерички предсједник Џо Бајден позвао је људе да послушају службена упозорења о евакуацији.


Власти у округу Тејлор на Флориди замолиле су становнике који нису поступили по обавезним упозорењима о евакуацији да на својим тијелима напишу своја имена трајним маркером, "како би им помогли у идентификацији ако буду страдали".

Хелен би могао постати најснажнији ураган који је погодио Сједињене Америчке Државе у више од годину дана - и готово сигурно највећи на овом подручју.

Научници кажу да климатске промјене вјероватно играју улогу у брзом јачању урагана, јер у топлијим океанима има више енергије којом се они могу хранити.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: