Бивши италијански предсједник

Умро Ђорђо Наполитано!

  • 22.09.2023. 20:35

Бивши италијански предсједник Ђорђо Наполитано, преминуо је у 98. години, саопштено је данас из кабинета премијера.

Kанцеларија премијера Ђорђе Мелони изразила је саучешће породици Наполитано.

Позиција италијанског предсједника је углавном церемонијална, али је Наполитано искористио своја овлаштења крајем 2011. да спријечи кризу тако што је именовао бившег технократу Европске комисије Марија Монтија за предсједника Владе након оставке премијера Силвија Берлусконија због спора око смањења потрошње.

Двије године касније, прекинуо је још један политички застој када је успоставио велику коалицију под вођством политичара лијевог центра Енрика Лете након парламентарних избора на којима није било јасног побједника.

Наполитано је постао предсједник 2006. године, а изабран је за други седмогодишњи мандат 2013. Он је поднио оставку 2015, наводећи као разлог своје године.

Током политичке каријере која је почела раних педесетих, биран је у италијански и Европски парламент, а обављао је и функцију министра унутрашњих послова и предсједника Доњег дома италијанског парламента. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:50 Мућке (12+) (Р)

    'Мућке (12+) (Р)

  • 11:30 Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству.