Више од 160 особа преминуло је у Турској од тровања алкохолом само од почетка године.
Разлог томе није случајан – драстично повећање пореза на алкохол довело је до масовне илегалне производње жестоких пића, што је резултирало озбиљним здравственим посљедицама, пише "Дојче Веле".
Раки, традиционално турско алкохолно пиће од аниса, дубоко је укоријењено у култури те земље. У турском друштву пијење раки није само конзумација алкохола – то је ритуал који укључује дуготрајно дружење и уживање у храни. О његовој важности свједоче и бројни књижевни и музички мотиви, укључујући пјесме славног турског пјесника Орхана Велија Каника. Чак је и Мустафа Кемал Ататурк, оснивач модерне Турске, био познат по склоности према овом пићу, често га користећи и као симбол одмака од вјерских ограничења која ислам намеће конзумацији алкохола.
Међутим, посљедњих мјесеци турски медији извјештавају о све чешћим случајевима тровања алкохолом, посебно у великим градовима попут Истанбула, Анкаре и Измира те у популарним туристичким дестинацијама. Од почетка године најмање 160 људи изгубило је живот због конзумације илегално произведених жестоких пића.
Тровање алкохолом
Према ријечима министра унутрашњих послова Алија Јерликаје, до краја фебруара заплијењено је више од 648.000 литара илегалног алкохола – од раки, вотке и вискија до џина и других жестоких пића. Ухапшено је више од 500 особа укључених у незакониту производњу и дистрибуцију.
Проблем лежи у чињеници да је због драстичног повећања пореза на алкохол боца раки постала луксуз који многи Турци више не могу приуштити. Цијена просјечне боце раки данас износи око 35 евра, што је готово три пута више него у Њемачкој. С обзиром на то да је просјечна плата у Турској око 570 евра, многи су се окренули властитој производњи алкохола.
Међутим, илегална производња не служи само личним потребама, већ и снабдијевању угоститељских објеката и “црног тржишта”. Због тога је и њемачко Министарство спољних послова издало упозорење путницима и туристима у Турској да избјегавају конзумацију жестоких пића из отворених боца или оних с оштећеним печатом. Турска удружења упозоравају да би туристи требали бити посебно опрезни с понудама “ол инклузив” које укључују алкохолна пића, јер постоји озбиљан ризик од тровања.
Метанол – смртоносна опасност
Главни узрок тровања није етанол, већ метанол – индустријска материја која се не може разликовати по окусу, посебно у зачињеним пићима попут раки. Конзумација метанола може изазвати озбиљне здравствене посљедице, укључујући сљепоћу, тешко тровање и смрт.
Док се метанол може ненамјерно произвести током лоше изведене дестилације, у Турској проблем није случајна грешка, већ криминална пракса. Будући да се метанол користи у индустрији и на њега не постоји посебан порез, произвођачи га намјерно додају како би смањили трошкове.
Драматичан раст цијена алкохолних пића посљедица је наглог повећања пореза. Како објашњава порески савјетник Озан Бингол, прије 15 година потрошачки порез на литру алкохола износио је 51,5 турских лира, док је данас достигао чак 1366 лира – што представља невјероватан раст од 2.553%.
Потрошња алкохола
Упркос високим цијенама, потрошња алкохола у Турској није значајно пала. Многи, попут становника Измира с којим су новинари разговарали, једноставно су пронашли алтернативна рјешења – умјесто куповине, сами производе раки и вино. Многи вјерују да влада Реџепа Тајипа Ердогана не повећава порезе само како би напунила државну касу, већ и како би ограничила конзумацију алкохола, будући да се исламски конзервативни кругови противе његовој употреби.
Турски предсједник Ердоган често се представља као побожан муслиман и у својим говорима савјетује грађанима да умјесто раки пију традиционални турски јогурт – ајран. Ипак, стручњаци упозоравају да повећање пореза неће смањити потрошњу алкохола, већ ће само довести до раста илегалне производње и угрожавања здравља грађана.
Како истиче турски економиста Чагин Тан Ероглу, ни драстично повећање цијена, ни забрана рекламирања алкохолних пића нису значајно утицали на смањење конзумације. Иако службене статистике показују да просјечни грађанин Турске годишње попије само двије литре жестоког пића, реална потрошња – укључујући илегално произведени алкохол – остаје непозната.
Док год цијене легалног алкохола остају изван досега просјечног грађанина, чини се да ће илегална производња наставити цвјетати, а тиме и ризик од нових смртних случајева узрокованих тровањем метанолом, преноси "Дневно.хр".