Вадим Скибитски

Украјински обавјештајац признао: Украјина је на рубу, мораћемо преговарати кад-тад

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 03.05.2024. 07:57

Високи функционер украјинске обавјештајне службе у интервјуу објављеном у четвртак је казао да ће у неком тренутку Украјина морати ући у преговоре с Русијом како би окончала војни сукоб.

Украјински предсједник Володимир Зеленски је одбацивао разговоре с Кремљом, а декретом који је издао након што је Русија службено анектирала четири украјинске регије 2022., преговори се сматрају "немогућима".

Генерал мајор Вадим Скибитски, замјеник шефа украјинске војне обавјештајне управе ХУР, рекао је за часопис Економист да ће разговори на крају бити потребни, као што би био случај с било којим ратом.

Лукашенко: Није само Зеленски крив, сви претходни предсједници су опљачкали Украјину

Лукашенко: Није само Зеленски крив, сви претходни предсједници су опљачкали Украјину

"Не видим могућност да Украјина добије рат на бојном пољу. Чак и ако успијемо гурнути Русе натраг на границе, то неће зауставити рат. Ми смо на рубу", казао је Скибитски за Економист и додао да се такви ратови могу завршити само споразумима.

Истакао је како се тренутно обје стране боре за 'најповољнију позицију' уочи потенцијалних преговора. Али смислени преговори могу започети најраније у другој половици 2025. године, сматра Скибитски.

"Русија ће у почетку наставити с проведбом плана заузимања подручја Доњецка и Луганска. Успјех напредовања ће бити одређен када и гдје ће Руси сљедећи пут напасти", казао је Скибитски и додао да се Русија припрема за офанзиву око Харковске и Сумијске регије на сјевероистоку.

Нова сјеча у Украјини: Зеленски смијенио још једног високог функционера!

Нова сјеча у Украјини: Зеленски смијенио још једног високог функционера!

Према његовим подацима офанзива Руса почеће крајем маја, почетком јуна.

"Сада војска Руске Федерације дјелује као 'јединствено тијело' с јасним планом и под јединственом командом", поручио је Скибитски "хвалећи" руску војску.

Зеленски и други функционери рекли су да Русија није позвана на "мировни самит" планиран за Швајцарску у јуну јер нема гаранција да ће Москва разговарати у оквиру онога што је предвиђено.

Министар спољних послова Дмитро Кулеба поновио размишљање Скибитског у одвојеном овоседмичном интервјуу за магазин Форин Полиси, рекавши да је циљ јунског самита био "ујединити земље које дијеле начела и приступе на којима ће градити даље акције".

Катастрофалне вијести за Украјину: Зеленски не смије да призна грађанима!

Катастрофалне вијести за Украјину: Зеленски не смије да призна грађанима!

"Након тога може доћи до комуникације с Русијом и Русија може бити дио разговора. Јер сте у праву: На крају, не можете окончати рат без обје стране, казао је Кулеба.

Руски предсједник Владимир Путин и други високи функционери кажу да Украјина блокира сваки покушај нагодбе.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је у четвртак да скуп у јуну не може бити "озбиљна конференција с озбиљним очекивањима неке врсте резултата" без присутности Русије.

Зеленски је у свом ноћном видеообраћању у четвртак описао састанак у јуну као "практички прву праву прилику за почетак поновне успостављања праведног мира".

Пратите нас и путем Вибера