Гвајана

У земљу укопали дрогу вриједну више од 200 милиона долара

  • Извор: Агенције
  • 03.09.2024. 20:18

Одбрамбене снаге Гвајане заплијениле су још један товар кокаина намијењен европском тржишту, а извори из страних безбједносних служби тврде да истрага води ка такозваном балканском нарко картелу.

Према информацијама “Вијести”, џакови у које је било запаковано 4,4 тоне кокаина врло су слични онима пронађеним у двије велике операције у Атлантику, које је извела Француска, а у којима је заплијењено 10,6 тона и 10,5 тона одузетих недавно на око 600 наутичких миља од Мартиника.

Заплијена око 200 милиона долара вриједне дроге резултат је рада тамошњих обавештајних служби, али и информација размијењених с агентима Управе за контролу дрога Сједињених Америчких Држава (ДЕА) и другим међународним партнерима.

Званично је објашњено да је дрога пронађена у џунгли, близу границе с Венецуелом, у подземним бункерима у близини илегалне полетно-слетне стазе откривене у Региону један, око 20 километара од рударског града Метјуз Риџ, у сјеверозападној Гвајани.

У акцији су учествовали службеници Царинске јединице за борбу против наркотика Гвајане (ЦАНУ), у сарадњи с Јединицом специјалних снага одбрамбених снага Гвајане.

Првобитно, истражитељи су пронашли илегалну писту, а претресом околине пронађен је кокаин и двије пушке.

Министар сигурности Гвајане Робесон Бен рекао је јуче новинарима да се процјењује да је заплијењена дрога вриједна најмање 200 милиона долара.

"Срећни смо што ДЕА дијели информације и обавјештајне податке с нама... Гвајана је жртва ове илегалне активности. Ми не производимо кокаин, не превозимо га”, рекао је Бен.

Шеф Гвајанске царинске јединице за борбу против наркотика Џејмс Синг казао је медијима да је дрога требало да буде послата за Европу.

Објаснио је да је кокаин био сакривен у неколико рупа ископаних у земљи, а да су преко њега, како би закамуфлирали склоништа, постављена дрва...

Званичници Гвајане саопштили су да је након последње акције, изведене пре три дана, јасан начин рада нарко мафије у тој области Јужне Америке.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+)

    ''Серија: Ред Рок (16+)

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм