Хиљаде људи евакуисано

У Пољској проглашено стање природне катастрофе због поплава

  • Извор: Индекс
  • 16.09.2024. 07:35

Пољски премијер Доналд Туск рекао је да ће његова влада прогласити стање природне катастрофе док се држава бори с разорним поплавама.

“Након консултација с надлежним министрима и службама, наложио сам припрему уредбе Вијећа министара о увођењу стања елементарне непогоде”, написао је Туск на Твитеру.

Стање природне катастрофе даје влади већу контролу за сузбијање и рјешавање учинака катастрофе, што може укључивати ​​ограничавање одређених слобода и права.

Чини се да су нека од најтеже погођених подручја груписана у централној Европи око границе између Пољске и Чешке и према главном граду Аустрије, Бечу.

Хиљаде људи евакуисано је из својих домова у најгорим тамошњим поплавама у готово три деценије.

Мађарска и југоисточна Њемачка такође су погођене, а упозорења на поплаве и даље су на снази ​​за дијелове Дунава.

Поплаве су такође проузроковале велику штету у Румунији, која је југозападније у источној Европи.

Све то долази након вишедневне олујне кише изазване олујом Борис.

Начелник округа Ниса, Даниел Палимака, је за пољску новинску агенцију “ПАП” рекао да је из болнице у Ниси евакуисан дио пацијената који су из различитих разлога морали промијенити мјесто лијечења. Преостали пацијенти и даље су у болници.

На друштвеним мрежама је објављен снимак који наводно приказује воду која се пробија у подрум болнице. Појавиле су се и неслужбене информације о штети на машинама.

Пратите нас и путем Вибера