Ukrajina

U masovnoj grobnici kod Kijeva pronađeno više od 1.200 tijela

  • Извор: Агенције
  • 11.04.2022. 10:36

Ukrajinski zvaničnici pronašli su više od 1.200 tijela u masovnim grobnicama u selima u regionu Kijeva, dok je u toku vazdušna uzbuna u regionu prijestonice kao i Lavova, Zaporožja i Dnjepra a stanovnici na istoku zemlje upozoreni su da bježe od nove ruske ofanzive.

Ukrajinski tužilac Irina Venediktova potvrdila je da je samo u regionu Kijeva do sada pronađeno 1.222 tijela, prenio je "Dejli mejl".

Tu spadaju najmanje dva tijela otkrivena unutar šahta na benzinskoj stanici na autoputu van Kijeva, sa tijelima obučenim u mješavinu civilne i vojne odjeće.

Juče je jedan lokalni zvaničnik izjavio da je grobnica sa nekoliko desetina tijela ukrajinskih civila pronađena u Buzovi, oslobođenom selu u blizini glavnog grada Kijeva, koje je više nedelja bilo pod okupacijom ruskih snaga.

Taras Didih, starešina zajednice Dmitrivka koja objedinjuje Buzovu i nekoliko obližnjih sela, rekao je ukrajinskoj televiziji da su tijela pronađena u jarku blizu benzinske pumpe i da broj mrtvih tek treba da bude utvrđen, prenosi Rojters koji do sada nije uspio da potvrdi ovaj izvještaj.

"Sada se vraćamo u život, ali tokom ruske okupacije stradalo je mnogo civila", rekao je Didih.

Ujedinjene nacije su u nedjelju saopštile da je do sada u Ukrajini zabilježeno 1.793 smrti civila dok je 2.439 povrijeđenih.

Dok su ruske snage vodile ofanzivu na Kijev u prvim nedjeljama invazije na Ukrajinu, niz naselja oko prijestonice – uključujući Buču, Irpin, Makarov i Dmitrivku su i dalje pod vatrom.

Nakon što je većina gradova i sela oko Kijeva vraćena pod ukrajinsku vlast, otkrića masovnih grobnica i civilnih žrtava izazvala su talas međunarodnih osuda, posebno nakon jezivih scena zatečenih u Buči, sjeverozapadno od Kijeva.

Stanovnici su upozoreni da pobjegnu sa istoka zemlje uoči "važnih borbi", ali je bombardovanje civila na željezničkoj stanici u Kramatorsku mnogo previše zaplašilo da bi pokušali da se evakuišu, piše "Dejli mejl".

  • 20:30 Револуција 1917

    'Револуција 1917

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм