Након бомбардовања болнице

У Гази оперишу људе без анестезије

  • Извор: Мондо.рс
  • 19.10.2023. 20:40

Хуманитарна агенција Уједињених нација (OCHA) саопштила је да је болница "Шира" у Гази била преплављена приливом рањених пацијената након што је у уторак бомбардована болница "Ал Ахли Араб" у том граду. Том приликом је најмање 500 људи погинуло.

Како је саопштено, љекари су били приморани да оперишу рањене на поду, и то углавном без анестезије. Даље се додаје да расту фрустрације и тензије међу расељенима јер се боре за воду, храну и лекове. "Склоништа које су одредиле УН - од којих су већина школске зграде - пренасељена су, а најугроженији су деца, старији, инвалиди и труднице", наводи хуманитарна организација УН.

Претрес публике на концертима Александре Пријовић у Сарајеву

Претрес публике на концертима Александре Пријовић у Сарајеву

OCHA наводи да је већина водоводне мреже искључена и да гориво није доступно за напајање пумпних и филтерских система. Флаширана вода сада је неприступачна за већину породица, наводи се у саопштењу. Говорећи о здравству, хуманитарне агенције кажу да је читав систем на ивици колапса.

Свјетска здравствена организација (СЗО) наводи да недостатак горива значи да медицински тимови раде у мраку и да су престали да користе лифтове како би сачували струју за одјељења хитне помоћи.

Обратите пажњу кад купујете купус са зимницу

Обратите пажњу кад купујете купус са зимницу

OCHA каже да је скоро 100.000 стамбених јединица уништено или оштећено, додајући да је број тијела која су фази распадања испод срушених зграда "све већи хуманитарни и еколошки проблем".

Подсјетимо, на болницу "Ал Ахил Араб" наводно су испаљене двије ракете. Палестинске власти оптужиле су Израел за напад, док је Израел узвратио оптужбу и објавио неколико видео-снимака ракетирања за које су навели да доказују да они не стоје тога.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.