Обистиниле се црне слутње

У Чешкој почела велика евакуација становништва

  • Извор: Телеграф
  • 15.09.2024. 10:43

Метеоролози су данима упозоравали на екстремне падавине, а њихове црне слутње су се оствариле. Током последња 24 часа, прије свега на мјерним станицама у чешким мјестима Јесенику и Бескидима, пало је преко 200 милиметара кише.

- Од сриједе увече на падинама Јесеника пало је скоро 450 мм, на гребенима Крконоша око 400 мм, у Бескидима скоро 300 мм, док смо забиљежили преко 250 мм падавина у Новохрадским и Јизерским планинама, као и у Острави - навео је Чешки хидрометеоролошки завод у јутрос, а потом су навели какве су прогнозе за данас:

- Данас ће пасти углавном до 30 мм, око 50 мм у Јесеницима и Крконошима, док ће у Јизерским планинама пасти око 60 мм. У Бескидима падавине већ јењавају, а данас ће пасти само до 5 мм.

Ситуација са поплавама не јењава, а више Чешких градова биће евакуисано.

- Почиње евакуација Чешког Тешина на Олши и припрема се евакуација у Острави и Бохумину - изјавила је портпаролка.

У резервоарима Поводја Одре тренутно постоји капацитет за 60 милиона кубних метара воде.

- Бране и даље значајно смањују велике количине воде и безбједне су - изјавила је Волчкова. Од почетка поплава на Лиса Гори у Бескидима пало је 270 милиметара кише, односно 270 литара по квадратном метру. Иста ситуација је била у Шлеској Острави, док је у Детмаровици код Карвине забиљежено још више падавина – 280 милиметара.

- У посљедњих 12 сати у Јесеницама је пало између 50 и 130 милиметара, а у Бескидима између 40 и 150 милиметара. За данас се предвиђа у Бескидима још 10 до 20 милиметара, а у Јесеницама до 50 милиметара - додала је портпаролка.

- На многим мјестима већ долази до угрожавања насеља, а очекујемо да ће се ситуација додатно погоршавати и захватити завршне дијелове појединих подсливова. Евакуације су у току Опавице, уз ријеку Опаву у Крнову, Опави и Краварич, као и у десетинама других села.

Евакуација Чешког Тешина на Олши је у току, док се у Острави и Бохумину припремају евакуације - рекла је портпаролка Поводја Одре, Шарка Волчкова. Према њеним речима, многи градови и села су саобраћајно недоступни.

Хидролози ће вјероватно морати да повећају испуштање воде из резервоара Римов на Чешком Будејовицку, што ће подићи ниво ријеке Малше. То ће највише погодити села Плав и Роудне, која су испод Римова. Тренутно се из бране испушта 150 кубних метара воде у секунди, док је доток на нивоу од 220 кубних метара у секунди, преноси Актуалне.цз.

- Дошло је до попуњавања резервног капацитета и вода сада улази у ретензиони простор. Ниво се и даље подиже, тако да не искључујемо могућност повећања испуштања воде - изјавио је Петр Ховорка из Поводја Влтаве.

Пратите нас и путем Вибера

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Мућке (12+) (Р)

    '''' Мућке (12+) (Р)

  • 13:10 Досије (Р)

    Досије (Р)

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Филм (Р)

    '' Филм (Р)