Neobičan fenomen

U Australiji s neba padale ribe

  • Извор: Агенције
  • 21.02.2023. 20:48

U udaljenom australijskom gradiću zabilježen je neobičan fenomen. Nad malim gradom Lajamanuom, koji se nalazi u sušnom sjevernom teritoriju oko 900 kilometara južno od Darvina, s neba su padale ribe. Isti je grad doživio "kišu" riba četiri puta u posljednjih 30 godina, a posljednji put 2010. o čemu je tada izvijestio Daily Mail.

"Vidjeli smo veliku oluju koja se približavala mom gradu i mislili smo da je samo kiša", rekao je lokalni odbornik Lajamanua i odbornik Centralne pustinje Endrju Džonson Japanangka za australijski ABC News. "Ali kad je kiša počela padati, vidjeli smo kako padaju i ribe."

Same ribe, koje je ihtiolog iz muzeja Kvinslenda Džef Džonson odredio kao smuđ, bile su otprilike veličine dječjeg dlana. Padale su preko noći, a ujutro su ih građani zatekli razbacane po gradu, dok su mnoge od njih još uvijek bile žive.

"Neke se još uvijek održavaju u lokvi vode. Djeca ih skupljaju i drže u flaši ili teglici", rekao je Japanangka.

Smuđevi su jedna od najčešćih i najraširenijih vrsta slatkovodnih riba u Australiji. Mogu narasti do dužine od 25 centimetara, iako su obično manji. Iako razlog ovog pljuska ribe nije poznat, grad je zapravo doživio isti fenomen više puta, 2010. godine, 2004. i 1980-ih. Tokom događaja 2010. godine, ribe koje su pale na grad takođe su bile smuđevi.

"Ujutro sam ustala, radila sam u školi u to vrijeme, a zemljane ulice ispred moje kuće bile su prekrivene ribom", rekla je za ABC News mještanka Alis Springsa, Peni Mekdonald, koja je bila u Lajamanuu tokom događaja riblje kiše sredinom 1980-ih. "Bile su male ribe i bilo ih je puno. Bilo je jednostavno nevjerovatno."

Ribe koje padaju s neba, iako neočekivane, nisu potpuno neviđene, samo što se kod takvih fenomena obično radi o žabama, šišmišima, crvima i paukovima. Tačni razlozi iza takvih životinjskih kiša nisu uvijek jasni. Jedna od najprihvaćenijih teorija sugeriše da su životinje odnosi "vodeni mlaz", odnosno zrake svjetlosti  koji se ubrzano kreću iznad vodenih tijela poput tornada i podižu kapljice vode, i prenose životinje preko velikih udaljenosti kroz atmosferu.

Izvještaj koje je objavila australijska Kongresna biblioteka navodi da su takvi vodeni mlazovi koji su se izdigli iznad vodenih površina dovoljno snažni da usisaju male životinje u vrtlog.

"Vidio sam male bare koje je tornado u prolazu doslovno ispraznio od vode. Dakle, ne bi bilo nerazumno da žabe (ili druga živa bića) padaju kao kiša s neba", rekao je Ernest Edži sa Univerziteta Purdue u Izvještaju Kongresne biblioteke.

Druge teorije o kiši riba u Teksarkani govore da su ih ispljunule ptice. Ovo je objašnjenje ponuđeno prošle godine, kada su s neba iznad San Franciska pale hiljade inćuna.

Lajamanu je vrlo daleko u unutrašnjosti i na rubu pustinje, što znači da nije osobito blizu velikim vodenim površinama. Još jedna teorija o pojavi riba niotkuda je da nisu pale s neba, već ih je poplava odnijela u grad.

"Uglavnom ljudi dolaze nakon kiše i vide ribe razbacane posvuda", rekao je kustos za ribe u Muzeju i umjetničkoj galeriji Sjeverne teritorije Majkl Hamer, za ABC News. "Možda su samo došle poplavom koja se dogodila lokalno, iz male vodene jame ili tako nešto. Ali svakako se ne može isključiti mogućnost da riba bude zahvaćena malim olujama i zatim ispuštena na drugim mjestima."

Hamer je za ABC News rekao kako se čini da se u Australiji sve više pojavljuju čudni vremenski fenomeni poput ovog. Poziva mještane da pripaze na ove bizarne događaje kako bi se što bolje dokumentovali i proučili razlozi koji stoje iza njih. 

(Foto: Facebook)

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић