Nije dozvolio pretres

Tviter odbio pretres profila Donalda Trampa, kažnjen sa 350.000 dolara

  • Извор: РТ Балкан
  • 10.08.2023. 02:00

Američki specijalni tužilac koji istražuje Donalda Trampa, dobio je sudski nalog za pretres Tviter naloga bivšeg predsjednika, a kompanija je odbila da se povinuje odluci, navodi se u jučerašnjem izdatom mišljenju Apelacionog suda.

Apelacioni sud okruga Kolumbija potvrdio je odluku federalnog sudije da takav potez Tvitera, sada pod imenom Iks, smatra nepoštovanjem i kaznio ga sa 350.000 dolara, prenio je Rojters.

Napominje se da u ovim okolnostima, sud nije zloupotrebio svoje diskreciono pravo.

Nove optužbe u slučaju povjerljivih dokumenata: Tramp se izjasnio da nije kriv

Nove optužbe u slučaju povjerljivih dokumenata: Tramp se izjasnio da nije kriv

U mišljenju suda navodi se da je nalog povezan sa istragom o događajima oko opsade američkog Kapitola 6. januara 2021. od Trampovih pristalica, dok je on još bio predsednik.

Tramp je, u postu na svom sajtu, rekao da mu je Ministarstvo pravde "tajno napalo nalog na Tviteru, kako ne bi bio obaviješten o velikom udaru na njegova građanska prava".

U petak novo ročište

Federalni sudija na suđenju bivšem američkom predsjedniku, optuženom da je pokušao da ospori izbore 2020. godine, zahtijevala je da se njegovi advokati i federalni tužioci pojave juče u sudu, na ročištu na kome bi se odlučilo koji su dokazi i kako se mogu upotrebiti i obznaniti na suđenju.

Podignuta još jedna optužnica protiv Trampa:

Podignuta još jedna optužnica protiv Trampa: "Progon podsjeća na nacističku Njemačku"

Predsjedavajući sudija Tanja Čutkan zakazala je ročište za petak u deset sati ujutru po lokalnom vremenu, nakon što se Trampovi advokati i članovi tima specijalnog tužioca Džeka Smita nisu složili oko toga kada zakazati nastavak procesa.

Tužioci su naveli da su na raspolaganju cijele nedjelje, dok je Trampova odbrana tražila odlaganje do početka sljedeće nedelje.

Ročište u petak zakazano je nakon što se Trampov tim usprotivio zahtjevu tužilaca da Čutkan podnese nalog za zaštitu, kako bi se osiguralo da on ne iznese u javnost povjerljive dokaze, ne bi li zastrašio svjedoke. Bivši predsjednik se ne očekuje u sudnici u petak.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)