У вези са "вучијим поздравом"

Турски амбасадор позван у њемачко министарство због Демирала

  • Извор: СРНА
  • 05.07.2024. 08:46

Амбасадор Турске у Њемачкој Ахмет Башар Шен позван је у Министарство спољних послова у Берлину у вези са "вучијим поздравом" који је на утакмици Европског првенства у фудбалу показао турски фудбалер Мерих Демирал приликом прославе гола.

Портпарол Министарства рекао је да је од Шена затражено да објасни гест и да предузме мјере, дан након што је њемачки амбасадор у Турској позван у Министарство спољних послова у Анкари, пошто је Влада Турске оптужила Берлин за "ксенофобију" због критиковања симбола повезаног са групом "Сиви вукови".

Група је означена као "десничарска екстремистичка". Између 18.500 и 20.000 чланова "Сивих вукова" живи у Њемачкој, што ту групу чини другом највећом "десничарском екстремистичком" организацијом у тој земљи, након Алтернативе за Њемачку (АфД).

УЕФА покренула истрагу против Турчина због ''вучијег поздрава''

УЕФА покренула истрагу против Турчина због ''вучијег поздрава''

АП подсјећа да у Њемачкој, за разлику од Аустрије и Француске, није забрањен ни рад "Сивих вукова" нити показивање "вучијег поздрава".

Министар унутрашњих послова Њемачке Ненси Фазер осудила је поступак Демирала, оцијенивши да је "потпуно неприхватљиво кориштење фудбалских првенстава као платформе за расизам".

"Вучији поздрав" представља главу вука. Испружени кажипрст и мали прст представљају уши, док савијени палац, средњи прст и прстењак формирају њушку.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм