Још увијек без конкретног развоја

Турска и чланство у БРИКС-у? ''Ми бисмо вољели''

  • Извор: Б92
  • 04.09.2024. 07:27

Турска није предузела никакве конкретне кораке ка испуњењу чланства у БРИКС-у, али ''тај процес је у току'', рекао је данас портпарол владајуће Странке правде и развоја Омер Челик.

''Наш предсједник (Реџеп Тајип Ердоган) је у различитим временима изјављивао да желимо да будемо члан БРИКС-а. Наш захтјев по овом питању је јасан. Овај процес је у току у овом оквиру, али нема конкретног развоја по том питању. Ако дође до конкретног развоја догађаја - одлуке или процјене БРИКС-а о чланству - подијелићемо то са вама'', рекао је Челик на конференцији за штампу, преноси Ројтерс.

Упитан током посјете Кини у јуну да ли би Турска могла да се придружи БРИКС-у, министар спољних послова Хакан Фидан је рекао: ''Ми бисмо вољели, наравно, зашто не бисмо'', али није навео више детаља.

Русија је тада поздравила Фиданове коментаре и рекла да ће то питање бити на дневном реду сљедећег самита БРИКС-а.

Међутим, турски министар финансија Мехмет Шимшек је након тога у Лондону рекао да Турска не жели да се одвоји од својих "суштинских" западних партнера, док је министар одбране Турске Јашар Гулер прошлог мјесеца нагласио да је Анкара остала посвећена својим одговорностима као савезник у НАТО-у.

БРИКС чине Бразил, Русија, Индија, Кина, Јужна Африка, Етиопија, Иран, Египат и Уједињени Арапски Емирати.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.