Формално затражили чланство

Турска хоће у БРИКС!

  • Извор: Танјуг
  • 02.09.2024. 13:36

Турска је формално затражила чланство у групи БРИКС, како би ојачала свој глобални утицај и изградила нове везе мимо традиционалних западних савезника, пренио је данас Блумберг, позивајући се на неименоване изворе.

Став администрације предсједника Реџепа Тајипа Ердогана је да се геополитичко тежиште одаљује од развијених економија, кажу извори.

''Турска може да постане јака, просперитетна, престижна и ефикасна земља ако истовремено унапреди своје односе са Истоком и Западом. Било који други метод неће користити Турској, али ће јој штетити'', рекао је Ердоган током викенда.

Азербејџан поднио захтјев за чланство у БРИКС-у

Азербејџан поднио захтјев за чланство у БРИКС-у

Како наводи Блумберг, одлука Турске да приступи БИРКС-у дјелимично долази након извјесног захлађења у односима са Западом, до којег је дошло након што је Турска одлучила да остане у добрим односима с Русијом.

Групу БРИКС чине Бразил, Индија, Кина, Јужна Африка, Иран, Уједињени Арапски Емирати, Етиопија и Египат, а Саудијска Арабија је позвана да се придружи.

Крајем октобра у Казању у Русији може бити ријечи о кандидатури Турске, наводи Блумберг.

Малезија, Тајланд и Азербејждан су међу осталим земљама које настоје да се учлане у БРИКС.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    ' Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.