Једнострана акција

Трамп уклоњен са гласачког листића у Мејну

  • Извор: Агенције
  • 29.12.2023. 07:08

Бивши предсједник Сједнињених Држава Доналд Трамп уклоњен је са гласачког листића за предсједничке изборе у Мејну, пошто је демократска државна секретарка Мејна Шејна Белоуз у четвртак уклонила његово име са листића у складу са клаузулом о побуни у америчком Уставу.

Државна секретарка Мејна тиме је постала прва изборна званичница који је једнострано предузела акцију која има потенцијалне посљедице за електорски колеџ, пише Глас Америке.

Док Мејн има само четири електорска гласа, то је једна од две државе у којима се они дијеле. 

Трамп је освојио један електорски глас у Мејну 2020, тако да би његово искључење са гласачких листића, уколико се појави као републикански кандидат на општим изборима, могло да има велике импликације у трци за коју се очекује да ће бити неизвјесна.

Одлука државне секретарке Мејна усљедила је послије децембарске пресуде Врховног суда Колорада којом је Трамп искључен са гласачких листића у складу са Одељком 3, 14. амандмана. 

Белоуз је рекла да Трамп више не може да се кандидује за предсједника САД, јер његова наводна улога у нападу на Капитол 6. јануара 2021. представља кршење Одељка 3 14. амандмана Сједињених Држава, који забрањује дужност онима који су "учествовали у побуни“, преноси Глас Америке.

Њена одлука је усљедила дан пошто су Трампови адвокати од ње затражили да се дисквалификује због твитова за које су рекли да показују пристрасност. 

Она је напад на Капитол у САД назвала „побуном“ и пожалила се што Трампа није осудио Сенат САД након што га је опозвао Представнички дом.

Тим Доналда Трампа саопштио је да ће уложити жалбу Врховном суду САД, који никада није донио одлуку о Одјељку 3.

"Одлука државне секретарке ускраћује могућност хиљадама гласача у држави Мејн да гласају за кандидата по свом избору и требало би да буде поништена", написала је републиканска сенаторка Сузан Колинс на платформи X.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови: