Кандидат

Трамп издоминирао на "суперуторак": Хоће ли Хејли сада одустати?

  • Извор: Агенције
  • 06.03.2024. 07:43

Бивши амерички предсједник Доналд Трaмп учврстио је своју позицију готово сигурног кандидата Републиканске странке за предсједничке изборе у новембру низом побједа на предизборима на тзв.'суперуторак'.

Резултати су отворили пут за поновно суочавање Трaмпа и актуелног предсједника Џозефа Бајдена, који заправо нема озбиљну конкуренцију за номинацију Демократске странке, у трци за Бијелу кућу.

Трамп је лако побиједио своју посљедњу преосталу велику противкандидаткињу, Ники Хејли, на предизборима одржаним у Алабами, Арканзасу, Колораду, Мејну, Вирџинији, Сјеверној Каролини, Оклахоми, Минесоти, Тенесију, Тексасу и Масачусетсу, према пројекцијама телевизијских кућа укључујући Си Ен Ен, Ен Би Си и Фокс Њуз.

Вермонт је једина држава, барем за сада, у којој је, по пројекцијама "Decision Desk XQ", на републиканским предизборима побиједила Хејли.


Мишковић открио у шта треба улагати: Заборавимо станове

Мишковић открио у шта треба улагати: Заборавимо станове

Код Бајдена није било неизвјесности, побиједио је на демократским предизборима у свим тим државама, према пројекцијама, те у Јути. Демократска странка је потврдила да је побиједио и у Ајови гдје се могло гласати путем поште.

Десетине милиона људи гласали су на изборима одржаним у 15 од 50 савезних држава, плус једној територији САД-а.

Суперуторак означава највећи појединачни дан такмичења за страначку номинацију.

Гласало се од обале до обале, укључујући густо насељене државе Калифорнију и Тексас, гдје је велик број делегата. На предизборима, који су почели у јануару у Ајови, кандидатима се додјељују делегати за сваку државу коју освоје.

На републиканској страни на коцки је више од трећине укупног броја делегата који формално одређују ко ће добити страначку номинацију. У игри 874 делегата од укупно 2.429 који ће одредити кандидата Републиканске странке за предсједничке изборе на конвенцији у јулу.


Пио сам дјевојци крв: Лука је био члан секте и открио језива искуства

Пио сам дјевојци крв: Лука је био члан секте и открио језива искуства

Хејли је служила у Трамповој администрацији као амбасадор у УН.

Покушала је привући републиканске умјерењаке и независне, али њена кампања није успјела добити довољно замаха да би представљала озбиљну пријетњу Трампу. Изгубила је предизборе у својој родној држави Јужној Каролини прошлог мјесеца.

Вјерује се да ће након суперуторка одустати од кандидатуре, пише "тпортал". 

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: 16 блокова (12+)

    ''Филм: 16 блокова (12+)

  • 22:00 Серија: Преко Атлантика (12+)

    'Серија: Преко Атлантика (12+)

  • 23:00 Серија: 1994 (16+) (Р)

    ''Серија: 1994 (16+) (Р)

  • 01:00 Ноћни програм

    Ноћни програм