Суђење деценије

Трамп: 4 године као предсједник или робијаш?

  • Извор: АТВ
  • 31.05.2024. 00:54

Доналда Трампа од четири године у Бијелој кући као предсједника САД-а дијелиле су бројне ствари. Једна од њих, од данас кључна, је пресуда окружног суда на Менхетну. Доналд Трамп крив је по 34 тачке оптужнице за фалсификовање пословних докумената, који су повезани са наводним прикривањем тајних исплата новца звијезди филмова за одрасле Сторми Данијелс.

Трамп је први предсједник у историји САД-а који је осуђен за кривично дјело.

Оптужбе против Трампа су кривична дјела класе Е, најмање озбиљна категорија према њујоршком закону. За сваку тачку предвиђена је максимална казна од четири године затвора.

Трампова казна би могла да укључи новчане казне и реституцију, условну казну или друге услове - али затворска казна није искључена.

Судија Мерчан има широко дискреционо право да одреди Трампову казну и може да узме у обзир све врсте ствари у своју коначну одлуку. Неки од тих фактора, као што је Трампова 77. година и недостатак ранијег криминалног досијеа, вјероватно ће бити у прилог Трампу, пише Си-ен-би-си.

Како ће то утицати на предсједничке изборе?

Калкулације о изборној проблематици имају далеко шири опсег. Трамп уз плаћање казне је и даље кандидат на предстојећим изборима у Америци. Може утицати на његову подршку, али јављају се други проблеми правне природе. Уколико судија Мерчан одлучи да Доналд Трамп треба да иде у затвор, свједочићемо невиђеном преседану који ће изњедрити бројне проблеме у америчком друштву.

Проблем подршке

Први проблем огледа се у подршци, а већи проблем од тога је то што према анкетама Трамп неће изгубити значајну подршку. У очима Демократа, Трамп би и даље био пријетња вриједна затворске казне. Према анкетама про-демократских медија у САД-у, 76 одсто Трампових присталица би и даље дало подршку бившем предсједнику. Остатак би преиспитао одлуку, али не и промијенио.

Критичари кажу да је све било намјештено да Трамп буде осуђен, а то буди и сумњу у читав процес. ”Да су Трампу судили због било чега, био би осуђен пред поротом у Њујорку”, јасна је критика.

Јесу ли га успјели ”угасити”?

Хоће ли Американци пристати на ово велико је питање због подијељености у држави. Републиканци упиру прст у Бајдена и његову администрацију и сматрају да је све смишљено како би се дискредитовао Трамп. Највећа одговорност је на судији Мерчану, за кога се сматра да је добио задатак да ”скине” Трампа. ”Због бројних одлука током суђења, јасно је да Мерчен жели Трампа иза решетака”, поручио је блогер Бен Шапиро.

Шта је сљедеће?

Предстоје седмице и седмице спекулација хоће ли Доналд Трамп у затвор. Одлука ће бити донесена 11. јула. Адвокати Доналда Трампа ће покушати одгодити изрицање казне након избора, а баш због тога ће судија одлучити да одлуку донесе планираног 11. јула. Због свега до сада виђеног, правно постоје мале шансе да Доналд Трамп заврши у затвору. Али, с обзиром на намјеру од почетка овог процеса, та опција и није толико искључива.

”Демократи вјерују да ако Трампа баце у затвор, натјераће Американце да се предају Бајденовој администрацији. То је лудост. Кад причамо о идеји да би политички мотивисан судија могао осудити Трампа, то је лудност новог вијека”, поручио је Бен Шапиро.

Доналд Трамп осуђен на новчану казну је и даље реална пријетња демократској администрацији. Трамп осуђен на затворску казну више није пријетња. На ове двије супротстављене стварности одвијаће се будућност САД. Ризици и моћ која проистиче из политичких путева САД-а одредиће судбину како Трампа, тако и Америке.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 19:00 АТВ вијести

    ‘АТВ вијести

  • 20:00 Хотел Београд (12+)

    Хотел Београд (12+)

  • 21:00 Одметница (12+)

    Одметница (12+)

  • 22:00 Персона (16+)

    Персона (16+)

  • 23:00 Страначка хроника

    Страначка хроника

  • 23:05 Филм: Шаховска табла (12+)

    Филм: Шаховска табла (12+)