Азовско море

Тежак ударац за Русију - кружи језив снимак

  • Извор: Курир
  • 15.01.2024. 20:10

Главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни тврди да је ваздухопловство уништило руски авион А-50 за радарску детекцију великог домета и летећи командни центар за контролу ваздуха Ил-22 изнад Азовског мора.

Инцидент се догодио у недјељу око 21 сат изнад Азовског мора.

"Хвала ваздухопловству за савршено планирану и изведену операцију у региону Азов", написао је Залужни на свом каналу на Телеграму и објавио снимак радара на коме се наводно види моменат обарања летјелица.

На друштвеним мрежама, међутим, појавила се фотографија Ил-22 који је успио да слети иако је тешко оштећен.

Командант украјинског ваздухопловства Јуриј Игнат наводи да је посада Ил-22 некако успјела да спусти авион на аеродром Анапа.

"Изгледа да је Ил-22 коначно стигао до Анапе. Копиле је упорно", написао је Игнат на свом каналу на Телеграму и додао да међу посадом има неколико рањених.


Ове четири земље још увијек не признају независност Хрватске

Ове четири земље још увијек не признају независност Хрватске

Игнат наводи да је до данас уништавање авиона за радарску детекцију великог домета А-50 за украјинске оружане снаге изгледало као немогућ задатак, али да су успјеле да оборе "двије дебеле мете" одједном.

За сада није познато како су летјелице погођене.

А-50 и Ил-22 су према једној верзији погођени пројектилом испаљеном из неког ПВО система, највјероватније америчког Патриота, али поједини руски војни блогери не искључују ни могућност да је у питању такозвана пријатељска ватра.

"Трагедија је увијек трагедија. Поготово када је оваквих размјера. Највјероватније нећемо знати ко је крив за смрт пилота. Вјечити лет мртвима и брз опоравак и повратак на дужност рањенима. За детаље питајте оне у Подмосковљу и администраторе глупих канала, који се сматрају правим патриотама и тачно знају шта се може писати, а шта не", наводи добро обавијештени канал Фајтер бомбер.

Многи наводе да је губитак А-50 једнак потонућу крстарице "Москва" која је била командни брод Црноморске флоте.

Министарство одбране Русије се још није огласило док портпарол руског предсједника Дмитриј Песков наводи да Кремљ нема информације о обарању авиона и да је истрага у току.

Званичник украјинског парламентарног одбора за безбједност Јуриј Мисијахин наводи да је обарање А-50 већи успјех него да је оборена цијела ескадрила Су-35.

Украјински канали на Телеграму објавили су језив снимак на коме се наводно виде тијела настрадале посаде А-50, међутим, снимак није могуће независно провјерити.


Погледајте како броје гласове у Тајвану - пријестоници електронике и дигитализације

Погледајте како броје гласове у Тајвану - пријестоници електронике и дигитализације

Снимак је објављен и на Твитеру, али ми га нећемо пренијети због изузетно узнемирујућих призора.

Летећи радар А-50 иначе кошта око 330 милиона долара. Русија је прије рата наводно имала само девет А-50 док је један према незваничним информацијама раније оштећен приликом диверзије на аеродрому у Бјелорусији. Летјелицом управља пет пилота док посаду чини још 10 радариста.

Зашто су А-50 и Ил-22 летјели заједно?

Циљ је вјероватно био да се повећа безбједност Крима и околних вода.

А-50 је требало да даје радарску слику и упозорава на долазак украјинских авиона док је Ил-22 требало да открива украјинска беспосадна пловила прије него што нападну бродове.

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм