У првих девет мјесеци 2024.

Тешки дани за Украјину: Дезертирало више од 60.000 војника

  • Извор: Агенције
  • 15.10.2024. 19:44

Украјина се суочава са озбиљним проблемом попуњавања својих редова у војсци, као и са одржавањем стабилних јединица. Према званичним украјинским подацима, у првих девет мјесеци 2024. године чак 60.000 војника је дезертирало, а ово је само врх леденог бријега.

Дезертерство у прва четири мјесеца 2024. године

Према подацима украјинског парламента, тужиоци су покренули кривичне поступке против скоро 19.000 дезертера у првих четири мјесеца 2024. године. Иако више од милион Украјинаца служи у одбрамбеним и безбједносним снагама земље, број дезертера је изузетно висок, нарочито међу војницима који су тек ступили на линију фронта.

Стварни број дезертера и промене у законодавству

Стварни број дезертера је вјероватно и већи, с обзиром на то да многи официри не пријављују дезертирање и недозвољена одсуства. Због оваквог стања, Украјина је чак измијенила закон како би декриминализовала дезертацију и одсуство без дозволе ако се то деси први пут.

Алармантни пораст дезертерства током љета 2024. године

У наредна три мјесеца, од маја до јула, још 18.000 војника је дезертирало, док је у августу и септембру тај број достигао 22.800. Ово указује на озбиљан проблем у одржавању војних јединица и попуњавању губитака.

Тешки дани за Оружане снаге Украјине

Са тако драматичним приливом нових регрута и великим губицима у људству и техници, ОСУ се суочава са изузетно тешким данима. Додатно, очекују се рестрикције воде и струје, што ће додатно утицати на морал цивила и будућих војника.

Пратите нас и путем Вибера