Generalni direktor SZO

Tedros: Svijet došao do ključnog trenutka u pandemiji

  • 23.10.2020. 18:34

Svijet je došao do ključnog trenutka kada se radi o pandemiji kovid 19, izjavio generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus.

On je na konferenciji za novinare u Ženevi rekao da se pojedine zemlje kreću opasnim putem i da su izložene riziku od kolapsa zdravstvenih sistema.

"Došli smo do ključnog trenutka u pandemiji kovid 19, naročito u sjevernoj hemisferi. Sljedećih nekoliko mjeseci će biti veoma teško, a pojedine zemlje su na opasnom putu", upozorio je Tedros.

Tedros je pozvao svjetske lidere da smjesta reaguju kako bi spriječili dodatne nepotrebne žrtve, kolaps ključnih zdravstvenih službi i zatvaranje škola, uz napomenu da se "ne radi o vježbi".

Prema riječima generalnog direktora SZO, preveliki broj zemalja suočen je sa eksponencijalnim porastom broja zaraženih virusom korona, što već u oktobru dovodi do popunjavanja ili prelaženja kapaciteta bolnica i odjeljenja za intenzivnu njegu.

Tedros je naglasio da zemlje treba da reaguju kako bi brzo ograničile širenje virusa i da će poboljšano testiranje, praćenje kontakata zaraženih i izolovanje onih koji su ugroženi zbog virusa omogućiti državama da izbjegnu obavezno sprovođenje vanrednih mjera.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм