Dok se ne uspostavi sigurnost

Talibani rekli ženama da ostanu u kući: "Nismo obučeni kako pričati s njima"

  • Извор: Индекс
  • 24.08.2021. 19:55

Zaposlene žene u Avganistanu moraju ostati kod kuće sve dok se ne uspostavi njihova sigurnost, rekao je novinarima portparol talibana Zabihulah Mudžahid

"To je samo privremena procedura", dodao je Mudžahid i naglasio:

"Naše snage bezbjednosti nisu obučene kako se nositi sa ženama i kako razgovarati s njima. Dok ne uspostavimo potpunu bezbjednost, molimo žene da ostanu kod kuće."

Talibani, koji su provodili strogu verziju islamskog zakona kada su vodili Avganistan prije 2001. godine, preuzeli su potpunu kontrolu nad zemljom prije devet dana. UN je istaknuo izvještaj o zlostavljanjima koja su počinili, posebno o ograničenjima nad ženama.

CNN je prošle sedmice kontaktirao ženu u srednjim dvadesetim godinama da bi saznao kako je na njen život uticala brza promjena režima i kako razmišlja o svojoj budućnosti pod talibanskom vlašću. Bila je djevojčica kad su talibani posljednji put bili na vlasti, s koji su svrgnuti 2001. u intervenciji koalicije pod vodstvom SAD-a.

Sklonila se u Kabul sa svojom porodice nakon što je raketa pogodila njihov dom u gradu Kunduzu na sjeveru zemlje.

"Kunduz u ovom trenutku nije mjesto za život. Niko ne bi trebao biti tamo. U kontaktu sam s mnogim bivšim kolegama koji su i dalje zarobljeni u Kunduzu. Žene ne napuštaju svoje domove, svi ostaju kod kuće. Oni koji su imali posao, plaše se izlaska. Svi se boje da će ih talibani zaustaviti na ulici i dovesti njihove živote u neki oblik opasnosti", rekla je ova žena. Istakla je razliku između ljudi koji su radili za sebe i onih koji su povezani s prethodnom vladom.

"Oni koji su radili samostalno, ne vide veliku promjenu. Oni nastavljaju svoj posao kod kuće, samozaposleni. S druge strane, vladini radnici su svi kod kuće i ne mogu se vratiti na posao uprkos talibanskim izjavama da se slobodno vrate", rekla je žena i nastavila:

"Stvar je u tome da niko ne vjeruje ničemu što dolazi iz usta talibana. Čisto sumnjam da su se talibani promijenili. Nemaju iste vrijednosti kao avganistanski narod. Demokratija ih ne zanima. Uvjereni smo da talibani odaju lažnu sliku o sebi jer ih međunarodna zajednica i Ujedinjene nacije pomno promatraju. Pokušavam napustiti zemlju uz pomoć nevladinih organizacija i humanitarnih agencija. Nažalost, niko mi nije pomogao u tome", zaključila je. 


Тагови:
  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се (Р)

    '''Политичка, дебатна, емисија ‘Прича се…’ доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:05 Серија: Ко те шиша (12+)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.