Извјештај УН-а

Талибани хапсе жене које не носе хиџаб

  • Извор: Агенције
  • 22.01.2024. 16:36

Талибани ограничавају авганистанским женама приступ послу, путовању и здравственој заштити ако су неудате или немају мушког старатеља, наводи се у јуче објављеном извјештају УН.

У једном инциденту, званичници талибанског министарства за пороке и врлине савјетовали су жени да се уда ако жели да задржи посао у здравственој установи, рекавши да је неприкладно да невјенчана жена ради, преноси АП. 

У оквиру оштрих мјера које су увели након преузимања власти 2021. године талибани су забранили женама да учествују у готово свим областима јавног живота и спријечили д‌јевојчице да иду у школу након завршеног шестог разреда иако су у почетку обећавали умјеренију владавину.

Такође су затворили козметичке салоне и почели да примјењују рестриктивни кодекс облачења, као и да хапсе жене које не носе хиџаб и не придржавају се њиховог тумачења ислама, наводи се у извјештају УН.

У мају 2022. године Талибани су издали декрет којим позивају жене да покажу само очи и препоручују им да носе бурке од главе до пете, слично ограничењима током њихове претходне владавине у периоду између 1996. и 2001. године.

У Авганистану нема званичних закона о мушком старатељству, али талибани налажу да жена не може да се креће или путује без мушкарца који је с њом у крвном сродству или браку.

Министарство, које служи као талибанска морална полиција, такође спроводи пропис о ношењу хиџаба на јавним мјестима, канцеларијама и образовним установама успостављање контролних punktova и инспекција.  Жене се такође хапсе због куповине лијекова за контрацепцију коју Талибани званично нису забранили. 

За сада нико из талибанског министарства за пороке и врлине био доступан за коментар извештаја УН, пренио је Euronews.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:43 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:50 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.