Бројни пропусти

Тајна служба подбацила у заштити Трампа

  • 25.09.2024. 15:55

Бројни пропусти Тајне службе уочи митинга бившег предсједника САД Доналда Трампа у јулу, када је на њега пуцао наоружани мушкарац, били су "предвидиви, могли су се спријечити и директно су повезани са догађајима који су резултирали атентатом тог дана", објавила је двостраначка истражна комисија Сената.

Слично интерној истрази Тајне службе и текућој двостраначкој истрази коју води Представнички дом, привремени извјештај Сенатског комитета за унутрашњу безбједност и државна питања открио је вишеструке пропусте на готово свим нивоима уочи пуцњаве у Батлеру, у америчкој савезној држави Пенсилванији.

Посебно је указано на планирање, комуникацију, безбједност и алокацију ресурса, пренио је АП.

Истражиоци су открили да није постојао јасан ланац командовања у Тајној служби и другим безбједносним агенцијама, као ни план за покривање зграде на коју се нападач попео како би испалио хице.

Званичници су радили на више одвојених радио-канала, што је довело до пропуста у комуникацији, а неискусни оператер дронова заглавио се на телефонској линији за помоћ пошто његова опрема није радила исправно.

Комуникација међу безбједносним званичницима била је "игра глувих телефона", рекао је демократски сенатор Гери Питерс, један од истражилаца.

У извјештају се наводи да је Тајна служба обавијештена о особи на крову зграде отприлике два минута прије него што је нападач Томас Метју Крукс испалио осам метака у Трамповом правцу на мање од 150 метара од мјеста на којем је говорио бивши предсједник. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: