Atentat na bivšeg premijera Japana

Svjetski lideri se opraštaju od Abea: "Zločinačka ruka okončala život jednog izvanrednog političara"

  • Извор: АТВ
  • 08.07.2022. 13:17

Bivši premijer Japana Šinzo Abe preminuo je nakon što je na njega pucao bivši marinac u gradu Nara tokom predizbornog govora.

On je prebačen u bolnicu, međutim, nije mu bilo spasa. Imao je 68 godina.

Napad se dogodio dok je Abe držao govor nedaleko od željezničke stanice u zapadnom gradu Nara, blizu Osake.

Vijest o atentatu na Abea šokirala je svijet i svjetske lidere koji se opraštaju od njega.

Ruski predsjednik Vladimir Putin uputio je saučešće majci i supruzi bivšeg japanskog premijera Šinza Abea,

"Želim vama i vašoj porodici da budu snažni i da se hrabro suoče sa ovim ogromnim, nenadoknadivim gubitkom. Zločinačka ruka je okončala život jednog izvanrednog političara koji je učinio mnogo na razvoju dobrosusjedskih odnosa Ruske Federacije i Japana.", navodi se u Putinovom telegramu, prenijele su RIA "Novosti".

Predsjednik Francuske Emanuel Makron uputio je saučešće u ime francuskog naroda japanskim vlastima i narodu nakon ubistva japanskog političara.

"Japan gubi velikog premijera, koji je svoj život posvetio svojoj zemlji i radio na uspostavljanju ravnoteže u svijetu", rekao je Makron.

Trenutni japanski premijer Fumio Кišida izrazio je "najdublje saučešće" povodom gubitka Abea, rekavši da je Šinze bio lični prijatelj, sa kojim je provodio mnogo vremena.

Govoreći na konferenciji za novinare u petak, Кišida je rekao da "ima veliko poštovanje prema nasljeđu koje je ostalo iza Abea, dodajući da je dobio mnogo savjeta od svog prethodnika i da je zahvalan na njegovoj toploj podršci.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da brutalno i kukavičko ubistvo Abea šokira cijeli svijet.

"Preminuo je divan čovek, veliki demokrata i šampion multilateralnog svjetskog poretka. Tugujem sa njegovom porodicom, njegovim prijateljima i svim narodom Japana", navela je Fon der Lajen na Twitteru.

Boris Džonson, još uvijek aktuelni premijer Velike Britanije, rekao je da je ubistvo Abea nevjerovatno tužna vijest.

"Mnogi će pamtiti njegovo globalno vođstvo kroz neizvjesna vremena. Moje misli su sa njegovom porodicom, prijateljima i japanskim narodom. Velika Britanija stoji uz vas u ovom mračnom i tužnom vremenu", istakao je Džonson.

Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine, napisao je na Twitteru da je brutalno ubistvo bivšeg  japanskog premijera užasna vijest.

"Moje najdublje saučešće njegovoj porodici i narodu Japana u ovom teškom trenutku. Nema opravdanja za tako stravičan čin nasilja", objavio je Zelenski.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković kaža da je duboko potresen atentatom na Abea. 

"Njegovim preranim odlaskom Japan je izgubio istaknutog državnika, a svijet pouzdanog partnera. U ovim teškim trenucima naše su misli uz porodicu Abe i japanski narod, kojima izražavam saučešće", rekao je Plenković.

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Ћирилица

    'Кроз узбудљив, динамичан и непредвидив разговор са различитом палетом гостију - од стручњака и реномираних теоретичара, политичара и функционера, умјетника до естрадних личности открива информације које не објављују ни најскандалознији таблоиди.

  • 16:00 Револуције 1917 (Р)

    Револуције 1917 (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Одметница (12+) (Р)

    Одметница (12+) (Р)

  • 17:50 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.